BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kémkednek utánunk egyes okostelefonok.

Mobilpiac. Alig néhány nappal azután, hogy az Apple okostelefonjáról kiderült, rögzíti és el is küldi egy központi adatbázisba a készülék földrajzi koordinátáit, újabb mobiloperációs rendszerről tudható, hogy „kémkedik” a felhasználó után. Samy Kamkar informatikai biztonsági elemző és egykori hacker a Wall Street Journalnek elmondta, hogy egy androidos operációs rendszerű HTC okostelefon néhány percenként regisztrálta a tartózkodási helyét, és az adatokat egy órán belül többször is elküldte az operációs rendszert fejlesztő Google-nak, a közelben lévő vezeték nélküli wifihálózatok beazonosítható adataival együtt. Ashkan Soltani független szakértő is megerősítette Kamkar állításait. Az újság megkereste a Google-t is, de a cég elzárkózott a nyilatkozattól. Ugyanezt támasztotta alá a brit The Guardiannek Magnus Eriksson svéd programozó is. Ismeretei szerint az androidos mobilok a beazonosítható wifik listáját folyamatosan frissítik, tehát a központi adatbázis mindig a telefon által megközelített 200 legutolsó vezeték nélküli hálózatról szerez tudomást, nem így az Apple-nél, ahol az iPhone-ok az adatokat egy évig tárolják. Az Apple készülékevel gyűjtött adatok viszont nem titkosítottak, és könnyen kiszivároghatnak a felhasználótól, amikor az szinkronizálja a mobileszközt a számítógéppel. Az Apple mobilos adatgyűjtési gyakorlatával kapcsolatban nemrég egy amerikai kongresszusi képviselő intézett kérdéseket a céghez, de nem kapott választ.

A felhasználók tartózkodási helyének a feltérképezését a külföldi mobilszolgáltatók már többféle helyfüggő szolgáltatásra is felhasználják, ez már most évi több milliárd dolláros üzletet jelent. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.