BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilenc szállodát áron alul adtak el?

Vizsgálat. Milliárdos kárt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést a Nemzeti Üdülési Alapítványnál tapasztaltak miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. A Kehi szerint az alapítvány által a tulajdonában álló (korábban túlnyomó részben állami) ingatlanok kezelésére létrehozott Vagyonkezelő Zrt. 2004-ben egy bonyolult tranzakció keretében 9 szállodát áron alul átjátszott a többségében magántulajdonban lévő Hunguest Hotels (HH) Zrt.-nek.

A Vagyonkezelő Zrt. a 8 milliárd forint értékű üzletrészért mindössze 4 milliárd forint értékű HH-részvényt kapott. Így a névérték kétszereséért jutott a részvényekhez, míg ugyanazon a napon 2,1 milliárd forint értékű HH-részvényét csupán névértéken értékesítette a tulajdonostárs Arago Rt.-nek. Az ügylet eredményeképpen a HH Zrt.-ben lévő szavazati jogát is elvesztette. A HH az így megszerzett üzletrészeket az ingatlanokkal együtt több esetben rövid időn belül, összességében 78 százalékos haszonnal továbbértékesítette. A rendelkezésre álló adatok alapján az üzletrészek megszerzése és a továbbértékesítés között eltelt időben nem történt semmi olyan esemény (pl. felújítás), amely az értéknövekedést indokolta volna, ezért feltételezhető, hogy az üzletrészek korábbi apportálására a tényleges piaci érték alatt került sor. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.