BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Legyen okosabb a védelem

Biztonság. Az informatikai (IT-) biztonsággal kapcsolatos szolgáltatások adják ma már a számítógépes adatmentéséről ismert Kürt Zrt. fő profilját. Ez „termeli meg” mostani bevételeinek 90 százalékát – mondta Kmetty József vezérigazgató. Az utóbbi 3-4 évben meghétszereződtek az IT-biztonságot próbára tevő események, a hackerek által okozott pénzügyi veszteségek pedig megduplázódtak. A felderített támadások csupán a huszadát jelentik az összes támadásnak.

A mára hatalmas illegális üzletággá fejlődő adatlopásoknak egyre újabb eszközei kerülnek nyilvánosságra, ezekre senki sincs kellően felkészülve. Pedig az okostelefonok, táblagépek mindegyike komoly veszélyforrást rejt magában – emelte ki Márton Miklós, a cég üzleti vezérigazgató-helyettese. A felmérések szerint tavaly mintegy félmillió okostelefon talált gazdára Magyarországon, az idén további egymilliót prognosztizálnak. Tapasztalataik szerint a meglévő eszközök nagy részéről nem tudnak a vállalati rendszergazdák, miközben azokon kritikus üzleti adatokat is tárolnak mindenféle védelem nélkül. Sok esetben még biztonsági mentés sem készül róluk, így a telefon eltűnésével ezek az adatok is elveszhetnek.

A Kürt tapasztalatai szerint a mobileszközök biztonsági kockázataival kapcsolatban legalább három, egymással összefüggő területet kell figyelembe venni. Az egyik az adatszivárgás elleni védekezés. A céges IT-rendszerek viszonylag erős védelemmel vannak ellátva, nem így a mobileszközök. Fontos kérdés a vezeték nélküli hálózatok (Bluetooth, wifi) biztonságos üzemeltetése is, mivel a mobileszközök általában ilyen kommunikációs csatornákat használnak, amelyek titkosítás nélkül, vagy gyenge titkosítással könnyen lehallgathatók. A harmadik, komoly biztonsági megfontolásokat felvető terület a mobileszközökön gyakorlatilag összeolvadó személyes és üzleti adatok védelme. A kétféle adattömeg szeparáltsága azonnal megszűnik a közösségi oldalakkal való automatikus adatszinkronizáció révén. Ez nyilvánossá teszi az eredetileg bizalmas adatokat is. A vezérigazgató tudomása szerint van olyan biztosítótársaság, amely nem is nagyon köt szerződést közösségi oldalakon kommunikáló ügyféljelöltekkel.

A támadások kivédésére alkalmas megoldások még meglehetősen hiányosak – húzta alá. A cégnél most folyik az erre specializált szoftverek fejlesztése, amelyre több százmillió forintot fordít a Kürt. Ez újabb nagy lépést jelent a tavaly 1,5 milliárd forintos bevételt elkönyvelő társaság számára. A készülő IT-biztonsági termékeknél kezdetben csak a hazai bevezetésen gondolkodtak, de már most sokan érdeklődnek irántuk jó néhány más európai országban is, így várhatóan nemzetközi termékbevezetés lesz belőle. Ehhez viszont jóval több forrásra lesz majd szüksége a cégnek, amit nem tud saját erőből finanszírozni. A cégvezetés már dolgozik az esetleges tőkebevonással kapcsolatos koncepciókon, egy biztos, a tőzsdén egyelőre nem kívánnak megjelenni, mint azt jó néhány éve tervezték. A jelenleg 80 fős társaság az elmúlt időben hazai szervezetét és külföldi érdekeltségeit egyaránt konszolidálta, a német leányvállalatot nem érintették a változások, az osztrák irodát ügyfélszolgálattá alakította, míg a dubaji kirendeltséget a jövőben úgy működteti, hogy abban közvetlen tulajdona nincs. n S. Gy.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.