BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyaralás alig egy kattintásra

Egyre nagyobb mértékben terjednek az online utazási aukciók

Egy tiroli hosszú hétvégén akár 80 ezer, egy hasonló hazai program esetében pedig 35 ezer forintot is spórolhatnak azok az internetezők, akik online aukció keretében vásárolnak szállást maguknak. A Gulliver Travel Kft. honlapján regisztrált 152 ezer felhasználó átlagosan a piaci ár 40 százalékáért juthat ily módon vendégéjszakához – mondta el Réti Péter, a cég tulajdonos-ügyvezetője. Ez év márciusában átlagosan a piaci ár 63 százalékáért keltek el az oldalon felkínált szállásajánlatok, április közepéig pedig ez az arány 60 százalék volt.

A saját területén Magyarországon piacvezető vállalkozás hat éve jött létre. A cégvezető bevallása szerint ötletét a kényszer szülte: a korábban nyomtatott utazási magazint kiadó társaság új módszereket keresett a szállodai kínálatok forgalmazására. Fennállásuk első hónapjában összesen négy programcsomagot értékesítettek, a folyamatos fejlesztéseknek, illetve az online marketing módszereknek – hírlevél, közösségi marketing, játékok – köszönhetően ma már havonta 1200-1400 ajánlat talál gazdára az oldalon. A cég honlapján megtalálható 200-250 programcsomagot naponta négy-ötezer látogató böngészi. Réti Péter elmondta, körülbelül 600 partnerrel vannak kapcsolatban. A cégvezető szerint a meglévő jelentős felhasználói tábornak köszönhető, hogy eddig több mint 32 ezer tételt adtak el online aukcióik keretében. A vásárlást megkönnyíti, hogy a megnyert licit után egyszerűen, letölthető kupon segítségével „fizethető” a szállás, természetesen miután beérkezett a szálláshelyre az aukción kiharcolt összeg, illetve az annak megfelelő üdülési csekk.

A legalacsonyabb induló ár a honlap fennállása óta egyébként 2000 forint volt. A legkelendőbbek a 35–55 ezer forintos áron elvihető belföldi wellnessprogramok. A helyszín azonban nem meghatározó, leginkább maga az ajánlat az, amely vonzza az utazni vágyókat – tudtuk meg Réti Pétertől. A weboldalon felkínált csomagok iránti érdeklődést nem jellemzi olyan mértékben a szezonalitás, mint magát a turizmust, hiszen az így megvásárolt vendégéjszakák többnyire egy éven belül felhasználhatók, tehát a vevőknek lehetőségük van jó előre szert tenni a kedvező árú szállásra. Az online eladás mellett élő aukciókat is lebonyolítanak az Utazás Kiállítás, valamint a Hó-show keretében. Ilyenkor rendkívül kedvező, 5000 forintos kikiáltási árról indulnak a licitek.

A weboldal segítségével havonta 33-43 millió forint átmenő forgalmat lebonyolító vállalkozásnál jelenleg 12 fő dolgozik, az idén hatfős bővítéssel számolnak. A társaság leginkább a sok férőhellyel rendelkező szállásadókkal áll szerződéses viszonyban, hiszen főképp az ilyen adottságú szállodák képesek fogadni a licitek által generált vendégszámot. Ezek mellett kisebb apartmanok ajánlatait is értékesítik, így az aukciókon megtalálhatók az ötcsillagos hotelek kínálatai mellett a lakásból, lakóházból kialakított olcsóbb szállások is. A cégnek szerződése van több nagy, hazai szállodával is, ilyen többek között a Wellness Hotel Gyula, a soproni Hotel Fagus, a debreceni Hunguest Hotel Nagyerdő, valamint a visegrádi Hotel Silvanus. A különleges élményekre vágyó ínyencek pedig akár a gasztronómiai, wellness-, valamint borturisztikai élményeket egyaránt biztosító tarcali Andrássy kúriába is eljuthatnak a Gulliver segítségével. A belföldi ajánlatok mellett Adria-parti, osztrák, szlovák, olasz, valamint horvát szállásajánlatokra is licitálhatnak a honlapot felkeresők.

A céggel szerződésben lévő szállásadók elsősorban előre fizető, biztos vendégeket nyerhetnek az együttműködéssel. Lantos Árpád, a Hotel Silvanus szállodaigazgatója elmondta, éves bevételük 3 százalékát, mintegy 30 millió forintnyi forgalmat köszönhetnek a Gulliver aukciós oldalán licitálóknak. A szakember rámutatott, jelenleg mélypontján van a hazai vendéglátás, hiszen szinte teljesen megszűnt a konferenciaturizmus, amely a Hotel Silvanus bevételének 50 százalékát jelentette. Lantos Árpád szerint a vidéki szállodákban ráadásul egyre kevesebb a külföldi, így valóban nagy segítséget jelent a Gulliver Travel Kft. által biztosított vendégszám. A négycsillagos visegrádi szállodában egyébként az aukciós weboldal segítségével a piaci árnál 10–30 százalékkal olcsóbban üdülhetnek a licitálók. K. Z.

Netfórum

A Gulliver Travel online aukciói keretében nem árul zsákbamacskát, hiszen a weboldalukkal szimbiózisban működő roomforumon bárki leírhatja a szálláshelyekkel kapcsolatos véleményét, tapasztalatait. Emellett a vendégek közösségi oldalaként funkcionáló honlapon pontozhatók is a vendéglátóegységek. A roomforumra hetente 400-600 bejegyzés érkezik.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.