BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyalnak a világcégek

Számos világcég kimagasló eredményről és éves tervről számolt be, ez a szakértők szerint a válságból való kilábalás csalhatatlan jele.

Kitűnő eredményeket publikált a napokban a számítástechnikai szektor két óriása a Bloomberg összefoglalója szerint. Az Intel Corp. – a világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója – a korábban becsültnél nagyobb második negyedéves árbevételt vár, az IBM Corp. – a világ legnagyobb számítástechnikai szolgáltatója – pedig emelt az év egészére szóló profit-előrejelzésén. Mindkét vállalat igen sikeres negyedévet tud maga mögött.

Az Intel nettó nyeresége 29 százalékkal, 3,16 milliárd dollárra nőtt az első negyedévben az egy esztendővel korábbi szinthez képest, az árbevétel pedig negyedével, 12,8 milliárdra emelkedett. A hírre 6,7 százalékkal ugrott meg a cég részvényeinek tőzsdei ára. A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel 61 százalék volt. A jelenlegi, második negyedévre a vállalat 12,3–13,3 milliárd dollár árbevételt vár, többet, mint amire az elemzők számítottak (11,9 milliárd). A híradások hozzáteszik, hogy a cég úgy tudott házi árbevételrekordot felállítani és a Wall Street várakozásait meghaladni, hogy a személyi számítógépek értékesítése még mindig gyengélkedést mutat, valamint a társaság bevételének tíz százaléka hagyományosan a több földrengést nyögő Japánból származik.

Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója az eredményeket ismertető sajtótájékoztatóján elmondta, hogy valamennyi piaci szegmensben, valamennyi régióban erős növekedést ért el a társaság. „Rendkívül erős negyedévet zártunk, sokkal jobbat, mint amire számítottunk” – kontrázott rá Stacy Smith pénzügyi vezérigazgató.

A Bloomberg által idézett szakértők szerint az eredmények azt mutatják, hogy a vállalatok a válság lecsengésével ismét bátrabban vásárolnak, valamint bővítik szerverközpontjaikat. Az Intel sikeresen profitál abból is, hogy a most divatos új mobileszközök, okostelefonok és a táblakomputerek kiszolgálásához, valamint a mobilinternetezéshez minél erősebb szerverekre van szükség.

Az IBM is jelentősen, tíz százalékkal, 2,9 milliárd dollárra növelte nettó profitját, árbevétele pedig 7,7 százalékkal, 24,6 milliárdosra bővült. A vállalat szoftver-, hardver- és szolgáltatási bevétele is nőtt. Ez a cég is – hasonlóan az Intelhez – sokat köszönhet a szerverei iránti mind erősebb keresletnek.

A szektor többi vállalkozása is a talpra állás jeleit mutatja. A VMware – a több operációs rendszert futtató számítógépekhez illő programok legnagyobb fejlesztője – a vártnál jóval nagyobb profitról és harmadával növekvő árbevételről adott számot. A Juniper, az internetes hálózatokhoz szükséges berendezések második legnagyobb gyártója a vártnak megfelelő eredményt közölt legutóbbi negyedévéről. Az internetes cégek közül a Yahoo! követte a jó hírek hozóit: a vártnál jobb számokat közölt, miután 1,06 milliárd dolláros bevétele némileg meghaladta a korábban becsült értéket. A társaság teljesítménye a reklámiparral van összefüggésben, ugyanis árbevételének növekedése elsősorban a bővülő reklámbevételeknek köszönhető.

Az európai tőzsdékre az amerikai vállalati híreken kívül az autóipari cégek szereplése volt jótékony hatással. A Peugeot-Citroën kedvező eredményeket közölt idei első negyedévéről, ugyanis árbevétele 10 százalékkal nőtt. A társaság menedzsmentje olyannyira bizakodó, hogy megerősítette az ez évre vonatkozó várakozásait is, annak ellenére, hogy az ágazat a japán katasztrófa miatt ellátási gondokkal küzdött az elmúlt hetekben. A francia konszern papírjai 4,6 százalékot drágultak tegnap délutánra, de a szektortársak, a Daimler és a Volkswagen részvényei is emelkedni tudtak. Számos világcég hasonló jó hírrel örvendeztette meg befektetőit. A világ legnagyobb kozmetikai gyártója, a francia L’Oréal árbevételét 9,3 százalékkal növelte a legutóbbi negyedévben, az LG Chemnek, Dél-Korea második legnagyobb akkumulátorgyártójának 27 százalékkal bővült a nyeresége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.