BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Védjegyvitában a kínaiak

A Huawei Magyarországon is beperelte a ZTE-t

A világ meghatározó távközlési berendezésgyártójának számító kínai Huawei tegnap pert indított a rivális, ugyancsak kínai ZTE Corp. ellen szabadalom- és védjegybitorlás miatt a Fővárosi Bíróságon – derült ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből. Hasonló peres eljárások folynak más európai országokban is, így Franciaországban és Németországban. A perek kiváltó oka, hogy a ZTE a Huawei több adatkártya- és negyedik generációs mobil- (LTE) technológiával kapcsolatos szabadalmát megsértette, és törvényellenesen használja bizonyos adatkártyatermékein a Huawei egyik bejegyzett védjegyét.

A perek elindítására azután került sor, hogy a ZTE a felszólítás ellenére sem hagyott fel a jogsértő gyakorlattal. A Huawei több alkalommal kezdeményezett tárgyalásokat a ZTE-vel a keresztlicenc-megállapodásról, de nem járt sikerrel. Tavaly a Huawei 222 millió dollár szabadalmi licencdíjat fizetett más távközlési berendezésszállító különféle szabadalmainak és technológiáinak használati jogáért – jelentette ki Szung Liu-ping, a Huawei jogi vezérigazgató-helyettese.

Lapunk kérdésére a cég magyar leányvállalatánál elmondták: a lépéstől azt várják, hogy a bíróság megtiltja a ZTE-nek a Huawei-logók és -védjegyek használatát. Hozzátették ugyanakkor, hogy a pernek nincs köze a ZTE magyarországi projektjéhez.

Mint ismeretes, mindkét távol-keleti cég jelen van már egy ideje Magyarországon, és fontos hálózatfejlesztési feladatokat nyertek el a hazai mobiloperátoroktól. A Huawei először három éve kapott megbízást a Vodafone Magyarországtól a szolgáltató meglévő hálózatának a korszerűsítésére, a harmadik generációs szegmens kiépítésére. Az idén a szerződést kibővítették azzal, hogy a Huawei építheti tovább a Vodafone negyedik generációs rendszerét is. A kínai cég időközben Magyarországra hozta eszközeinek európai gyártását és logisztikáját. A rivális ZTE pedig tavaly kapott nagy értékű megbízást a Telenor Magyarországtól a szolgáltató hálózatának teljes cseréjére és korszerűsítésére. n S. Gy.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.