BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bérgyártók mobilos jövője

A szerződéses elektronikai gyártóknak jó esetben stagnáló mobilpiaci megrendelésekre kell berendezkedniük a következő években. A hagyományos készülékek visszaszorulóban vannak, az okostelefonokhoz pedig még ragaszkodnak az eredeti márkák.

A következő néhány évben át kell gondolniuk a mobilpiaccal összefüggő stratégiájukat a szerződéses elektronikai gyártóknak (EMS) annak nyomán, hogy komoly átrendeződés folyik a készülékek piacán – állítja legfrissebb elemzésében az IHS iSuppli Research amerikai piackutató. A világméretű kereslet ugyanis fokozatosan áttolódik az alapkészülékekről az okostelefonokra. Az előbbi termékkategóriában időről időre már némi zsugorodás is megfigyelhető, míg az utóbbi eladása két-három számjegyű növekedést is mutat. A hagyományos készülékek összeszerelését elég régen kiszervezték az EMS-iparba a márkák, az okostelefonokét viszont még jó ideig meg akarják tartani maguknak. Így azoknak a bérgyártóknak, amelyek portfóliójában nagyobb arányban szerepel az előbbi szegmens, a kapacitásaik megtartása érdekében vagy más termékek után kell nézniük, vagy reménykedniük abban, hogy előbb-utóbb az okostelefonok zöme is átkerül a szerződéses zónába.

Az iSuppli előrejelzése szerint a következő négy évben a bérgyártók részaránya a világ mobilkészülék-piacán nem éri el a 30 százalékot. Voltak már ennél rosszabb helyzetben is, a 2008–09-es válság idején 25 százalékra süllyedt ez az arány, amely 2014-re jó esetben 28 százalékot érhet el – áll a jelentésben. Igaz, a kétezres évek közepén viszont a 31 százalékot is meghaladta a részesedésük, azzal az eséllyel, hogy lehet ez még jobb is. Aztán közbeszólt a recesszió, és a márkák a szükséges költségcsökkentést a belső kapacitások védelmével, a külsők leépítésével oldották meg.

Ez volt a stratégiája a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának, a Nokiának, illetve az ázsiai márkák közül a Samsung Electronicsnak. A Motorola és a Sony Ericsson más elvet követett, azzal szintén nem jártak jól a bérgyártók. Az utóbbi két cég úgy módosította a termékportfólióját, hogy abban minimálisra csökkentette az olcsó, kis hasznot hozó modellek arányát. Ezek zöme szerződéses gyártóknál készült, amelyek mindkét esetben csökkenő megrendelésekkel, ingadozó kapacitáskihasználtsággal szembesülhettek.

A válság elmúltával a mobilkészülék-piacba is visszatért az élet, de ez a piac már nem a kétezres évek közepén megszokott volt. Az okostelefonoknál másfajta kompetenciákat tartanak fontosnak az eredeti gyártók, nem elsősorban azt, hogy tömegtermékké váljanak.

Így aztán márkák egyelőre csak nagyon kevés bérgyártót vonnak be az okostelefon-üzletbe. Közülük azonban az Apple és a Blackberryket tervező Research in Motion (RIM) egyáltalán nem foglalkozik az összeszereléssel. Az ezekkel a márkákkal kapcsolatban álló bérgyártók kimondottan jól járnak, hiszen növekvő megrendelésekkel számolhatnak.

A Magyarországon kiépült szerződéses kapacitásokat inkább kedvezően érinthetik a mobilpiacon zajló fejlemények – összegezték lapunknak szakmai körökből. Nálunk ugyanis a hagyományos készülékek bérgyártása már lecsengett, viszont az elmúlt egy-két évben komoly bővítési lehetőséget jelentett a RIM megbízása két nemzetközi EMS-cég itteni gyárainak, amelyek növekvő rendelésekkel számolhatnak a jövőben is. Amúgy a hazai leánycégek is megszenvedték a recessziót, ennek nyomán vállalatonként többezres leépítésekre került sor. A cégek egy része ma már nagyjából a válság előtti létszámszinten dolgozhat.

Magyarországi bázis

A globális szerződéses elektronikai gyártók jelentős kapacitásokat építettek ki Magyarországon a rendszerváltás óta. Egyes számítások szerint a régiós elektronikai bérgyártás legalább 60 százalékát mondhatjuk magunkénak. Magyar cégként a Videoton sorolható ide, amely a világ harminc legnagyobb EMS-gyártója közé tartozik, de nálunk gyártat a globális cégek közül az Elcoteq, a Flextronics, a Foxconn és a Jabil is. A Flextronics a régión belül Magyarországon építette ki legnagyobb termelőbázisát, üzemei vannak Budapesten, Sárváron, Tabon és Zalaegerszegen. Az Elcoteq pedig az elmúlt évek során Pécsre koncentrálta európai gyártását.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.