BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fordulat még várat magára

A Magyar Telekom idei első negyedéve is kisebb bevétel- és eredménymutatókkal zárult

Továbbra is csökkenő bevétel- és eredménymutatók jellemzik a Magyar Telekom első negyedévét, noha a vezetés már érzékeli a lassú fellendülés első jeleit, amely várhatóan a második fél évben érezteti a hatását. A társaság ez évtől új, egyszerűsített felosztásban közli „üzletági” teljesítményeit.

Számtalan kihívással – köztük makrogazdasági, szabályozási kérdéssel és néhány esetben extra adóteherrel – szembesültek az idei első negyedévben a Deutsche Telekom leánycégei Európában és a tengerentúlon egyaránt – így jellemezte az első háromhavi teljesítményt René Obermann, a német távközlési csoport vezetője. Ez nyomot is hagyott a főbb jelzőszámokon, mindenekelőtt az eredménymutatókon, a társaság nettó profitja ugyanis az egy évvel korábbi 767 millió euróról 480 millióra zuhant. Ennél kisebb mértékben esett vissza a bevétel, amely a tavalyi 15,81 milliárd euró után az idén 14,6 milliárd volt.

Magyarországi érdekeltsége, a Magyar Telekom is csökkenő forgalommal és eredménnyel zárhatta az idei első negyedévet. A 3,3 százalékos bevételcsökkenés mögött a magyarországi vezetékes hang- és internetpiac zsugorodása mellett a mobil hangalapú bevételek mérséklődése is kimutatható, utóbbi igaz a hazai csoport két külföldi leányvállalatára is. Ezeket, mint a korábbi negyedévekben is megszokott volt, csak részben tudta ellensúlyozni a televíziós és mobilinternet-bevételek növekedése.

Az EBITDA a bevételek csökkenésének több mint a duplájával, 7,7 százalékkal esett vissza, igaz, ebben szerepet játszott a távközlési szektorra kivetett válságadó, valamint a gyanús szerződések ügyében indított – időközben már lezárult – vizsgálatok utóhatása is. Utóbbi az első negyedévben még 400 millió forintjába került a Magyar Telekomnak. E nélkül az EBITDA 3,8 százalékkal, 61,5 milliárd forintra javult, ez a személyi jellegű és az egyéb működési költségek terén megmutatkozó szigorú csökkentési intézkedéseknek, valamint az ingatlanértékesítésekből származó 1,4 milliárd forintos nyereségnek köszönhető.

A részvényesekre jutó nettó eredmény 16,4 milliárdról 15,2 milliárd forintra mérséklődött. Ennek oka az alacsonyabb EBITDA volt, amelyet részben ellensúlyozott a nyereségadó csökkenése. A csoport az idei első negyedévben a bázisidőszakinál 3,4 milliárd forinttal kevesebbet, 12,3 milliárdot fordított beruházásokra.

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató az eredmények alakulásában már felfedezni véli a lassú fellendülés első jeleit. Biztatónak ítéli, hogy összességében tovább növekszik a mobilpiac forgalma, illetve azt, hogy mérséklődik az ügyfélelvándorlás. Az év egészére összességében 3-5 százalékos bevételcsökkenést és 4-6 százalékos, a működéshez kapcsolódó EBITDA-csökkenést valószínűsít.

Thilo Kusch vezérigazgató-helyettes szerint a hazai távközlési piacon a szolgáltatók által már régóta várt fordulat a második fél évben következik be. Hozzátette: a versenytársakkal együtt bíznak abban, hogy a különadó a kormányzati ígéreteknek megfelelően átmeneti lesz, ezért hajlandók nagyobb összegeket is beruházni.

Új jelentési rend a cégcsoportnál

A Magyar Telekom 2011 elejétől új jelentési rendet vezet be. A csoport két új szegmenst hoz létre. A Magyarország szegmens a korábbi lakossági szolgáltatások üzletágat,

a korábbi vállalati szolgáltatások üzletág kis- és középvállalati ügyfeleit, valamint a csoportközpont és a technológia üzletág vonatkozó részeit foglalja magában. A T-Systems szegmens a korábbi vállalati szolgáltatások üzletágat tartalmazza a másik szegmenshez csatolt kkv-ügyfelek nélkül, s a csoportközpont és a technológia üzletág vonatkozó részeit.

VG-összefoglaló Új jelentési rend a cégcsoportnál A Magyar Telekom 2011 elejétől új jelentési rendet vezet be. A csoport két új szegmenst hoz létre. A Magyarország szegmens a korábbi lakossági szolgáltatások üzletágat,

a korábbi vállalati szolgáltatások üzletág kis- és középvállalati ügyfeleit, valamint a csoportközpont és a technológia üzletág vonatkozó részeit foglalja magában. A T-Systems szegmens a korábbi vállalati szolgáltatások üzletágat tartalmazza a másik szegmenshez csatolt kkv-ügyfelek nélkül, s a csoportközpont és a technológia üzletág vonatkozó részeit.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.