BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Microsofté lett a Skype

Felvásárlás. A Microsoft redmondi központjában megerősítették a napok óta levegőben lógó hírt, hogy az amerikai szoftveróriás 8,5 milliárd dollárért vásárolja meg az internetes telefonálás szimbolikus vállalkozását, a Skype-ot a Silver Lake vezette befektetői csoporttól. Az ügylet a Microsoft eddigi legnagyobb értékű felvásárlása, a társaság legutóbbi említésre méltó vételi ügylete 2007-ben volt, akkor szerezte meg több mint hatmilliárd dollárért az Aquantive online reklámvállalkozást.

A mostani ügylet kapcsán Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója kiemelte, a Skype-pal erősödhet a szoftvercég valós idejű kommunikációs portfóliója. Bejelentette továbbá, hogy a most felvásárolt társaság önálló üzleti divízió lesz a Microsofton belül, vezetője ugyanaz a Tony Bates marad, aki eddig is irányította az internetes telefontársaságot – írja a Financial Times. A tervek szerint a Skype-szolgáltatásokat összekötik a Microsoft Xbox játékkonzoljával és az Outlook levelezőprogrammal.

Megfigyelők szerint az ügylet az eddigi legagresszívebb lépés az online irányába, minden korábbinál nyilvánvalóbb jele annak, hogy a redmondi cég egyre inkább keresi a Windows-bizniszen kívüli, komoly növekedéssel kecsegtető lehetőségeket az internet, a kommunikáció és a szórakoztatóipar területén.

A tranzakció finanszírozása annak nagy értéke ellenére várhatóan nem okoz gondot a Microsoftnak, miután a cég egy év alatt 50 milliárd dollárra hizlalta fel befektetési célú készpénzállományát a korábbi 13,4 milliárdról. A Skype tulajdonosai pedig kifejezetten örülhetnek az árnak, ami több, mint amennyit a tőzsdei bevezetéstől vártak.

A Skype tavaly be is adta bejegyzési kérelmét a NASDAQ-on, de ezzel együtt folyamatos volt a spekuláció arról, hogy éppen ki szándékozik felvásárolni a vállalatot, amelyet legutóbb a Google-lal és a Facebookkal hoztak hírbe. A Skype-ot korábban az online aukciós eBay birtokolta, amelynek azonban a céghez fűzött reményei nem váltak valóra. A luxembourgi székhelyű internetes telefontársaság tavaly 860 millió dolláros bevétel mellett hétmilliós veszteséggel zárta az évet. A Skype több százmillió ügyfele közül a legtöbben a portál ingyenes telefonját használják, a felhasználóknak csak a töredéke előfizető.

Az ügylet még a szabályozó hatóságok jóváhagyására vár, de számítanak arra, hogy a szükséges engedélyeket még az év végéig meg tudják szerezni. n VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.