BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német piac túl kicsi a jelenlegi négymobilos szolgáltatónak

Vélemény. A német mobilpiac nem elég nagy ahhoz, hogy négy szolgáltatót eltartson – jelentette ki a napokban egy konferencián René Schuster, a spanyol Telefónicához tartozó O2 német részlegének feje. A cégvezető szerint három-négy éven belül látványos konszolidáció zajlik le ebben a szektorban.

Az operátorok számának észszerű csökkenése jó néhány európai országban késik, az uniós szabályozó hatóságoknak ugyanakkor nyitottaknak kell lenni ezekkel a fejleményekkel kapcsolatban – idézi a Bloomberg tudósítását a Fierce Wireless Europe internetes portál.

Ezt a nézőpontot támogatta az egyik német befektetési cég képviselője is, hozzátéve, a konszolidáció nemcsak felvásárlásokon és fúziókon keresztül valósul meg, hanem akár úgy is, hogy a gyengébb szereplők egyszerűen eltűnnek a piacról, ami némi teret csinálhat az erősebbeknek.

Ugyanakkor nagy a versenyképességi nyomás az O2 német leányvállalatán a csökkenő haszonrések miatt. Az elemzők észszerű lépésnek tartanák, hogy a német O2 és a holland KPN E-Plus leánycége egy vállalatba tömörüljön. A közös hálózat és üzemeltetés mintegy 4,2 milliárd eurós megtakarítást is hozhat.

A lehetséges fúzióval a két szolgáltató a 37 millió előfizetővel rendelkező német mobilpiac harmada felett szerezne ellenőrzést. A tavalyi bevételek alapján az ottani mobilpiac első számú cége a Deutsche Telekom 7,3 milliárd euróval, őt követi a Vodafone 6,6 milliárddal, az E-Plus 3,1 milliárdja a harmadik helyre volt jó, míg az O2 Németországé 2,9 milliárd volt.

A 11 millió mobil-előfizetést számláló magyar piacon három szolgáltató osztozik, de hírek szerint a szabad frekvenciák egy részét a mostani kabinet szívesen adná egy negyediknek. Erre legutóbb 2008–09-ben tett kísérletet az előző kormány. Az akkori pályázat iránt az ismert nagy operátorok közül egy sem érdeklődött, az ajánlatok közül pedig egyiket sem találták elég megalapozottnak. n VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.