BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az SMS 2015-ig tartja pozícióit

Még a következő években is dollárszázmilliárdokat hoz az operátoroknak

Hihetetlen karriert futott be és még további néhány évig szép jövő előtt áll a mobiloperátorok legrégebbi adatszolgáltatása, a rövid szöveges üzenet (SMS), növekedési üteme azonban 2011 után már lelassul. Az üzenetküldés globális piaca, amelynek ma még meghatározó részét képviseli az SMS, 2010-ben alig maradt el a 180 milliárd dollártól, az idén már átlépi a 200 milliárdot is. Erről a szolgáltatásról azonban nem érdemes lemondaniuk az operátoroknak, mert 2015-ig évi 13,3 százalékos növekedéssel számolhatnak – derül ki a Portio Research legújabb kutatásából.

Az SMS-nek a mobilpiac fejlődésében betöltött óriási szerepe azonban vitathatatlan, feltalálása a kilencvenes évek közepe óta hozzávetőlegesen 585 milliárd dollár bevételt generált az operátoroknak. Hosszú ideig az egyik mentsvára is volt a hangpiac zsugorodásával szembenézni kénytelen szolgáltatóknak. A Portio Research előrejelzései szerint a következő hét évben még legalább 1000 milliárd dollárnyi forgalomra számíthatnak a piaci szereplők.

A képüzenet (MMS) a második legnépszerűbb üzenetküldési forma, amelyhez már az egy évtizeddel korábbi bevezetésekor irreálisan nagy reményeket fűztek, de annál jóval lassabban tudott fejlődni, részben a hálózatokban keletkező műszaki problémák, részben a szolgáltatás túlárazottsága miatt. Tavaly az MMS-ből 32,5 milliárd dollár bevételük származott globálisan a szolgáltatóknak, ez az előző évivel öszszevetve 23 százalékos növekedést mutatott. A piaci szegmens jövőbeni lehetőségeit talán még jobban tükrözik az MMS-forgalmi mutatók. Tavaly közel 250 milliárd MMS ment át a szolgáltatók hálózatán, ez 47 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A piackutatók 2015-re pedig már ennek több mint a kétszeresét jósolják, 592 milliárdot. A mobil e-mail és a mobil azonnali üzenetküldés (IM) mostanában kezd egyre népszerűbbé válni az előfizetők között, előbbi főként a rohamos gyorsasággal terjedő okostelefonoknak köszönhetően. A múlt év végén 480,6 millió mobil e-mail felhasználó volt a világon, ez a mutató 2015 végére közel megnégyszereződhet. A mobillevelezésből 25 milliárd dollár bevétel származott 2010-ben, négy év múlva ez a mutató már meghaladja a 82 milliárdot.

Az IM-előfizetői bázis tavaly elérte a 311 milliót, 2015-re viszont már több lesz mint 1600 milliárd. A bevételek a múlt évre 6,8 milliárd dollárról szóltak, az évtized közepén viszont már meghaladhatják a 31 milliárdot. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.