BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felhősödő hazai informatika

Megalakult a cloud computing európai szervezetének magyar tagozata

Elkezdte működését a felhőalapú számítástechnikát támogató európai szervezet, az EuroCloud hazai egyesülete. Az informatika tényleges szükséglet szerinti igénybevételén alapuló szolgáltatás nagy üzletet ígér a piaci szereplőknek, amelyek 2015-ben e téren már legalább 160 milliárd dolláron osztozhatnak.

Egy hónapja alakult meg, tegnaptól pedig tényleges működését is elkezdte a felhőalapú számítástechnika (cloud computing) terjedését támogató EuroCloud magyarországi egyesülete, amelyet 26 itteni cég alapított – jelentette be tegnap Bellák Zoltán, a hazai szervezet elnöke. A jelenlegi – informatikai költéssel takarékoskodó – időszakban az egyik leginkább jövőbe mutató technológiának tartják a szakértők a cloud computingot. Egyes előrejelzések szerint az ezen a piacon tevékenykedő vállalatok ebből származó bevétele 2015-ben világméretekben már meghaladja a 160 milliárd dollárt. Az elnevezés olyan rendszerekre vonatkozó gyűjtőszó, amelyekkel a fejlesztők és a felhasználók egyaránt az interneten keresztül érhetnek el távoli számítógépközpontokban tárolt programokat és adatokat. (Az angol elnevezésnek számos magyar fordítása ismert, az eredeti koncepcióhoz talán legközelebb álló változat a „felhőalapú számítástechnika”, de van, aki leegyszerűsítve internetfelhőnek hívja.)

A „felhősödés” nem új keletű , a magyarországi cégek már a nyolcvanas években is találkozhattak vele, amikor számítógépidőt vásároltak maguknak. Aki tehette, már akkor is valamilyen külső forrásból igyekezett igénybe venni számítástechnikai szolgáltatást.

A cloud terjedésében ugyanakkor Európa némileg lemaradt, mivel az itteni piac igen szétaprózott, több fontos szabvány is bevezetésre vár – mondja Poros Gábor, a hazai szervezet elnökségi tagja, a Fujitsu Magyarország Kft. ügyvezetője. Ehhez képest viszont hazánknak nincs oka szégyenkezni, elindultak az úttörő szolgáltatások, az úttörő felhasználók. A jó mérnökállományra is alapozva a magyarok nagyon innovatívak, ezen a területen már ki tudtak lépni a régió piacára is – teszi hozzá Kovács Viktor, a CE On-Demand Zrt. társalapítója, operatív vezérigazgató. Ábrahám Viktor, a magyarországi egyesület egyik ügyvezetője szerint robbanásszerű növekedésre akkor lehet számítani, ha sikerül közérthetővé tenni a technológiával kapcsolatos biztonsági és megfelelőségi szempontokat. Ma még ugyanis megosztott az informatikai szakma az újfajta megoldás biztonsági oldalával kapcsolatban. Vannak, akik szerint ezek a rendszerek sokkal biztonságosabbak, mint a legtöbb belső vállalati megoldás, mivel a kidolgozás időszakában sok volt az ellendrukker, így a fejlesztők számára elsődleges szempont volt ennek a kérdéskörnek a rendbetétele. Mások szerint viszont a cloud computing teljesen felforgatja a hálózatok biztonságáról szóló elképzeléseket. A cégek ugyanis a szoftverlicencek megvásárlása helyett külső szerveren futtatják az alkalmazásaikat és tárolják bizalmas adataikat, vagyis úgy tolják ki a cég külső határait, hogy a felelősséget már nem ők, hanem egy harmadik fél, a „felhős” szolgáltató vállalja. Megfelelően kell óvni az adatátviteli csatornákat is, hogy kellően védekezhessenek az adatszivárgások ellen.

Egyes felmérések szerint az idén még nem várható jelentősebb elmozdulás a felhőalapú számítástechnika piacán. Az üzleti szoftvereket fejlesztő UNIT4 megbízásából 12 ország több száz közepes és nagyvállalatát – köztük több magyar céget is – kérdezték a jövőről. A válaszadóknak csak az egyharmada jelezte, hogy az idén többet költene cloud computing megoldásokra, és még mindig 30 százalék azok aránya, akik egyáltalán nem tervezik az internetalapú szoftver- és szolgáltatás-hozzáférésbe történő invesztálást. A válaszadók közel fele semmilyen cloudalkalmazást nem használ, egyharmaduk nyilatkozott úgy, hogy náluk ezen funkcióik 1–25 százaléka működik felhőalapon. Legtöbben a pénzügyi-számviteli funkciókat szeretnék cloudalapokra helyezni.

Felhős kiskáté

- Felhő (cloud) – az internet szinonimája. Az elnevezés onnan ered, hogy már a 60-as évektől kezdve a számítógépes rendszereket illusztráló rajzokon az internetet felhő alakú ábrával jelölték.

- Számítási felhő (cloud computing) – az a számítástechnikai környezet, amely lehetővé teszi bármely termék/szolgáltatás/megoldás interneten keresztüli igénybevételét.

Fajtái: szoftveralapú (Software as a Service – SaaS), infrastrukturális (Infrastructure as a Service – IaaS), platformalapú (Platform as a Service – PaaS)

- Felhőszolgáltatások (cloud services) – szolgáltatások, termékek az interneten keresztül. Az ügyfelek nem rendelkeznek a szolgáltatások fizikai infra-

struktúrájával, ezeket a felhőszolgáltatótól bérlik. Adataikat nem a saját gépükön tárolják, hanem internetes szervereken. Szolgáltatásalapon vagy havidíjas rendszerben fizetnek.

- Számítási felhő (cloud computing) – az a számítástechnikai környezet, amely lehetővé teszi bármely termék/szolgáltatás/megoldás interneten keresztüli igénybevételét.

Fajtái: szoftveralapú (Software as a Service – SaaS), infrastrukturális (Infrastructure as a Service – IaaS), platformalapú (Platform as a Service – PaaS)

- Felhőszolgáltatások (cloud services) – szolgáltatások, termékek az interneten keresztül. Az ügyfelek nem rendelkeznek a szolgáltatások fizikai infra-

struktúrájával, ezeket a felhőszolgáltatótól bérlik. Adataikat nem a saját gépükön tárolják, hanem internetes szervereken. Szolgáltatásalapon vagy havidíjas rendszerben fizetnek.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.