BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a mini bázisállomás

A Vodafone májustól a cégeknek ajánlja a technológiát

Magyarországon elsőként a Vodafone hálózatában jelenik meg a femtocelltechnológia, amelynek a bevezetését az új frekvenciadíj-rendelet tette lehetővé – jelentette be a cég legutóbbi tájékoztatóján Döbrőssy Gábor műszaki vezérigazgató-helyettes. A termék lényegében egy privát bázisállomás, amely a nehezen elérhető – például föld alatti – helyiségekben képes a 3G/HSDPA hálózat létrehozatalára, ahol egyébként a hagyományos hálózatok nyomán egyáltalán nincs vagy csak nagyon gyenge a térerő. Így ezeken a fehér foltokon is van lehetőség a mobiltelefonálásra és a mobilinternetezésre is. A régi díjrendeletben, amely bázisállomásonként rótta ki a díjat a szolgáltatókra, egy-egy ilyen eszköz után több mint 20 ezer forintot kellett volna fizetniük. Az új szabályozás alapján ezek az eszközök frekvenciadíj-mentesen használhatók.

Az Alcatel-Lucent által gyártott mini bázisállomással, amely egyébként vezetékes internetkapcsolattal működik, az első ütemben az üzleti felhasználókat célozza meg a mobilszolgáltató, ősztől azonban a lakosság számára is elérhetővé válik. A céges ügyfelek kétféle típusból válogathatnak. A több mint 100 ezer forintba kerülő nagyvállalati bázisállomás, amelynek a hatósugara 80-100 méter, egy nagyobb családi házat vagy egy 100 négyzetméternél nagyobb kétszintes irodát is képes ellátni térerővel. Ez az eszköz egyidejűleg nyolc hang- vagy adatkapcsolatot tud kezelni. A kisvállalati eszköz egyszerre négy hang- vagy adatkapcsolatot kezel, hatósugara 30-40 méter. Ez a típus lakások, kisebb családi házak s 60-70 négyzetméteres irodák számára alkalmas, és nettó 30 ezer forintért vásárolható meg. A hatósugarat az épület szerkezeti elemei, a fal- és födémvastagság vagy fémszerkezeti elemek befolyásolhatják.

A femtocellel bonyolított hang- és adatforgalom díjazása azonos az ügyfél által használt Vodafone-tarifacsomagéval.

Piller Gábor, a Vodafone vállalati szolgáltatások üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese hozzátette: „A mini bázisállomás számos kis- és középvállalkozásnak, köztük az alagsorban, a föld felszíne alatt működő irodáknak, pinceszinten lévő vendéglátó-ipari létesítményeknek, borászatoknak vagy fémszerkezet miatt rádiósan árnyékolt épületekben működő vállalkozásoknak, szórakozóhelyeknek kínál lehetőséget arra, hogy tovább javítsák a vendégeknek nyújtott szolgáltatásaik minőségét.” VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.