BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nálunk is virágzik még a szoftverkalózkodás

A személyi számítógépekre jogosulatlanul telepített szoftverek értéke Magyarországon 2010-ben elérte a 131 millió dollárt, ami nagyjából 24,5 milliárd forintnak felel meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nálunk birtokba vett új szoftverállomány 41 százaléka illegális másolat volt. Ezt állapította meg a világ meghatározó szoftvercégeit tömörítő Business Software Alliance legfrissebb globális kutatásának Magyarországra vonatkozó része. Az idei felmérés újdonsága, hogy tükrözi a PC-felhasználók véleményét is a szoftverkalózkodással kapcsolatban.

A szellemi tulajdonjog védelmét a válaszadók 70 százaléka támogatja, úgy vélik, hogy a technológia fejlődése érdekében fizetni kell a szoftvergyártók termékeiért. A felmérés arra is rávilágított, hogy a válaszadók szerint a licencelt szoftver jobb, biztonságosabb és megbízhatóbb, mint a kalózmásolat. Viszont számos számítógép-felhasználó nem tudja megkülönböztetni, hogy a szoftverbeszerzés melyik formája számít legálisnak, vagy illegálisnak. Arra a kérdésre szintén sokan nem tudják a helyes választ, hogy egyetlen licenc használható-e több számítógéphez, vagy a fájlmegosztó hálózatokról letöltött verziók legálisak-e?

Európában a lopott szoftverek kereskedelmi értéke tavaly megközelítette a 13,5 milliárd dollárt, világméretekben pedig meghaladta az 59 milliárd dollárt. A 2010-es tanulmányban szereplő országok felében minimum 62 százalékos volt a szoftverkalózkodás mértéke, míg az átlagos nemzetközi szint 42 százalék, a nagyobb érték a fejlődők mutatója. Az illegális használat egyik gyakori módja, ha több számítógépre telepítik a csak egyetlen számítógépre megvásárolt szoftvereket. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.