BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negyedik hónapja lejtőn a mobilpiac

Egyelőre megállíthatatlan a magyarországi mobilpiac zsugorodása. A legfrissebb gyorsjelentések is erről tanúskodnak. Áprilisban ugyanis további 70 ezerrel, 11,823 millióra csökkent a három hazai mobiltelefon-szolgáltató teljes előfizetői száma. A forgalmat generáló ügyfeleké is visszaesett, igaz, az előbbinél jóval kisebb mértékben. A ténylegesen aktív előfizetők száma az előző hónaphoz képest 24 ezerrel lett kevesebb, közel 10,941 millió volt az idei negyedik hónapban – ez derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legutóbbi jelentéséből.

Némileg átrendeződött a szolgáltatók piaci helyzete is. Áprilisban a teljes ügyfélszám alapján számolva a T-Mobile és a Vodafone tudta növelni a részesedését, az előbbi a márciusi 43,81-ról, 44,08 százalékra, az utóbbi 22,52-ról, 22,54 százalékra, míg a Telenoré 33,67-ról, 33,38 százalékra csökkent.

Az aktív ügyfelek alapján más a piaci felosztás, a Vodafone piaci része 22,72-ról, 22,67 százalékra, a Telenoré 32,36-ról 32,32 százalékra csökkent, a

T-Mobile-é pedig 44,92-ról, 45,01 százalékra nőtt. A hazai mobilpiac már negyedik hónapja lejtmenetben van. Maga a folyamat a rendszeres felmérések alapján januárban kezdődött. Míg tavaly decemberben még azt jelentette az NMHH, hogy több mint 100 ezerrel gyarapodott a hazai mobilos tábor, januárban 21 ezerrel mérséklődött a teljes, 27 ezerrel az aktív ügyfelek száma. Februárban viszont már inkább csak tisztult a piac, vagyis a forgalmat generáló körből alig ezren léptek ki a piacról. Márciusban közel 45 ezerrel, 11,893 millióra csökkent a három hazai mobiltelefon-szolgáltató előfizetőinek együttes száma. Még ennél is nagyobb mértékben zsugorodott a tényleges forgalmat generáló ügyfeleké, amely az előző hónaphoz képest 56 ezerrel lett kevesebb, 10,964 millió volt a szóban forgó hónapban. A szakértők a fizetőképes kereslet csökkenésével, a növekvő munkanélküliséggel és az életkörülmények romlásával magyarázzák a helyzetet. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.