BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régiós bevásárlókörúton a DT

A T-Mobile USA-ért kapott pénz egy részéből erősítené európai jelenlétét

Noha még nem zárult le a Deutsche Telekom amerikai leányvállalatának eladása, Európa legnagyobb távközlési csoportja már az újabb befektetési lehetőségeket vizsgálja. Ezek célterülete azonban már nem a tengerentúl, hanem főként Kelet-Közép-Európa.

Alig néhány hete állapodott meg a Deutsche Telekom (DT) az amerikai AT&T-vel arról, hogy a tengerentúli telefontársaság 39 milliárd dollárért megveszi a német távközlési óriás amerikai leányvállalatát. Nemzetközi elemzők nem vártak ekkora sikert az üzleti teljesítményével évek óta küszködő, a csoporton belül már rossz példaként számon tartott T-Mobile USA eladásától. A szerződés márciusi aláírásakor közölte a német csoport, hogy a vételár egy részéből kívánja finanszírozni további európai terjeszkedését, ahonnan a bevételeinek a 80 százaléka is ered. A T-Mobile USA megvétele még a hatóságok jóváhagyására vár, és az ügylet mérete miatt akár egy évet is igénybe vehet, a DT azonban már az európai, azon belül is főként a kelet-közép-európai befektetési lehetőségeket vizsgálja.

Roland Mahler, a német cég európai tevékenységért felelős vezetője a Bloombergnek adott nyilatkozatában kifejtette: mostanában folyik annak az értékelése, vajon megéri-e a legnagyobb európai távközlési csoportnak hagyományos vezetékes vagy széles sávú internetszolgáltatással kiegészíteni meglévő mobilos portfólióját Lengyelországban, Hollandiában vagy Ausztriában. A DT ezenkívül a szlovák kormánnyal is tárgyal a Slovak Telekom AS kisebbségi részének megvásárlásáról.

Az új európai vezető, Roland Mahler a múlt hónaptól irányítja a Németországon kívüli területet, ő lépett a ThyssenKrupp AG-hoz igazolt Guido Kerkhoff helyébe. Eddigi érdeme, hogy a T-Mobile cseh leányvállalatából a legnyereségesebb divíziót hozta létre a DT-n belül.

Véleménye szerint a vezetékes és a mobil konvergenciája ma már előfeltétele annak, hogy a szolgáltatók a trendeknek megfelelően az ügyfelet többes csomagokkal – vezetékes, internet, tévé, mobil – láthassák el.

A lengyel piacon a német csoport eddig a Polska Telefonia Cyfrowa (PTC) mobilszolgáltatót birtokolja, amelyért közel egy évtizedes harcot vívott a francia Vivendi SA-val. A PTC a DT legnagyobb külföldi vezeték nélküli egyedi érdekeltsége, a már eladott T-Mobile USA-t nem számítva.

Lengyelországban a potenciálisan szóba jöhető befektetési célpontok között három társaság is van, a Netia SA, a Telefonia Dialog SA és az Exatel SA. Az első cég – amelyben tulajdonos egyebek mellett az ING Groep NV – piaci értéke 758 millió dollár, a másik kettő nincs a tőzsdén. A társaságok helyi versenytársa a legnagyobb lengyel távközlési vállalat, a France Telecom-érdekeltségű Telekomunikacja Polska SA. Helyi elemzők szerint a piac szívesen látná a PTC-t és a Netiát együtt, de ez igen sokba kerülhet a DT-nek, amely számára egyébként a következő hat hónap a befektetési célpontok keresése mellett a márkaváltásról is szól, a többi külföldi érdekeltség után a PTC is magentába öltözik.

A német távközlési csoport egyébként – Németországot és Csehországot kivéve – az összes európai érdekeltségénél – beleértve a Magyar Telekomot is – egy ideje csökkenő profittal kénytelen szembesülni. A DT kelet-közép-európai térségben folytatott tevékenységének átlag EBITDA-rátája 33,3 százalék, Németországban 39,7.

Ami a többi befektetési célpontot illeti, szóba jöhet még Szlovákia, ahol a kormány a költségvetési deficit csökkentése érdekében a következő két évben tervez eladni valamenynyit a Slovak Telekomból, és ez érdekelheti a DT-t. Nem így a görög OTE, amelyben jelenleg 30 százalékos részesedése van a német cégnek, és az ottani makrogazdasági helyzet és az athéni kormány hozzáállása miatt igen hezitál, hogy tovább bővítse azt.

Magyarországon már megvalósult a DT konvergenciaelvárása, a Magyar Telekomnál dinamikusan növekszik a több szolgáltatásra egy számlán előfizető ügyfelek száma. A vezetés várakozása szerint az idei második fél évben mehet végbe a piaci fordulat. A hazai társaság is nyitott az újabb akvizíciók iránt, elsősorban az informatikai és a kábeles ágazatban. Legutóbb is egy az IT-piacon érdekelt cégcsoportot, a Daten Kontort vásárolta fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.