BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terjedőben a videokonferencia

Hosszabb távon a táblagépek nagyobb arányú megjelenése pörgetheti fel igazán ezt a piacot

Ha lassabban is a reméltnél, de terjednek a videokonferencia-megoldások az üzleti kommunikációban. Jót tesz a vállalati piacnak, hogy a technológia a magánfelhasználók világában már elfogadott, gondoljunk csak a Skype-ra. A szakma a táblagépektől vár újabb fordulatot.

Noha ma még nem állnak hoszszú sorokban a hazai nagyvállalatok, hogy videokonferencia-megoldásokat vásároljanak vagy erre épülő szolgáltatást vegyenek igénybe, a piacban igen nagy a potenciál – mondja Kászonyi Péter, a Magyar Telekom csoporthoz tartozó KFKI ügyvezetője. Az előrejelzések szerint a nagy felbontású (HD) videokonferencia-eszközök értékesítése az idén világméretekben megduplázódik. A globális válság nyomán ugyanis a cégek az elsők között az üzleti utazásokon kezdték a spórolást, különösen ekkortól kerültek a középpontba a korszerű kommunikációs megoldások, a video- és telefonkonferenciák. Az ezekhez szükséges eszközök ára ma még meglehetősen széles határok között ingadozik, a százezer forintos notebookhoz kapcsolható HD videokamerától a több tízmillió forintos professzionális konferenciatermi rendszerekig.

A technológiai váltások kapcsán az ügyvezető egy érdekes trendre hívja fel a figyelmet. Az informatikában régebben az volt a jellemző, hogy a különféle technológiák először a nagyvállalatoknál találtak „vevőre” – legyen szó a számítógépekről, levelező szoftverekről –, majd onnan szivárogtak át a lakossági piacra. Az Apple, a Google és a Facebook megjelenésével megfordul a trend, az újdonságok a magánfelhasználóknál indulnak, ezek hajtják a vállalati piacokat. Kézzelfogható példa az okostelefon- és az iPad-láz, de erre utalnak a közösségi oldalak, ahol csak később jelentek meg a cégek, sőt ma már cégen belül is szeretnének ilyen rendszereket használni – emeli ki az ügyvezető.

A videokonferencia-technológia is viszonylag hosszú utat járt be. Először voltak az ISDN-alapú alacsony felbontású (SD) rendszerek, amelyeknél gyakran volt tapasztalható a videojelek fáziskéséssel megvalósuló átvitele, a képszakadozás stb. Utána jött a minőségi ugrás az IP-hálózatok irányába, ráadásul ezek már sokkal jobban összeilleszthetők is voltak egymással. Terjedésüknek azonban komoly akadálya, hogy nagyon bonyolult volt a használatuk. Mára azonban jelentősen megváltozott a helyzet, három olyan dolog is megjelent, ami drasztikusan megváltoztathatja a potenciális vevők hozzáállását – hívja fel a figyelmet Kászonyi Péter. Megjelentek a HD készülékek, idesorolható a Cisco által képviselt Telepresence. Ezeken a professzionális kialakítású eszközökön keresztül a kép- és hangélmény tényleg életszerű. A térhangzást és a tárgyalószobás kialakítást kínáló technológia 2008-ban jelent meg Magyarországon. Az életnagyságú képet továbbító rendszerben a felhasználók egymás gesztusait is tökéletesen láthatják, akár szemkontaktust is felvehetnek. Kezelhetőségük is nagyon leegyszerűsödött, ez azért nagyon fontos, mert ezeket a videokonferencia-rendszereket általában a vezetők használják, akik nem hajlandók időt pazarolni a készülékek kezelésének az elsajátítására.

Jót tesz a vállalati videokommunikációs piacnak, hogy a technológia a magánfelhasználók világában már elfogadott, gondoljunk csak a Skype-ra vagy a hozzá hasonló szoftverekre, de sokat javított a helyzeten az is, hogy a gyártók ma már szinte minden technológiai eszközbe – nem csak a számítógépekbe – építenek be kamerát.

A harmadik legalább ilyen fontos elem pedig, hogy ezek a nem egységes fejlesztésen alapuló különböző cégek videorendszerei ma már egymással összekapcsolhatók. Ez azért is fontos a céges világban, mert leegyszerűsítheti és költséghatékonyabbá teheti a kapcsolattartást az üzleti partnerek között. Ma már fejvadászcégek is használnak videokonferencia-megoldást, akár állásinterjúkat is tudnak ezen a technológián lebonyolítani.

Mint ismert, Kelet-Európában elsőként indított ez év januártól országos szintű videokonferencia-szolgáltatást a Magyar Telekom. A rendszer képes az eltérő technológiákon alapuló és eddig csak az adott vállalatokon belül működő videokonferencia-rendszereket országosan is összekapcsolni egymással. A Videogate szolgáltatás az élőkép adásával párhuzamosan dokumentumok, előadások továbbítására is alkalmas.

A videokonferencia-eszközök Rolls-Royce-ának számító Telepresence rendszerekre már globális szolgáltatásként tekinthetnek a magyarországi cégek is. A Magyar Telekomnál telepített rendszerek eddig csak az anyavállalat, a Deutsche Telekom telephelyeivel való kommunikációt szolgálták. A Tata Communicationsszel kötött szerződés alapján az indiai cég nemzetközi hálózatán keresztül viszont a hazai vállalatok már kontinenseket átívelő Telepresence-kapcsolatokat is tudnak létesíteni.

A feltételek tehát adottak, a korábbi rossz tapasztalatok miatt azonban meglehetősen lassan indul be a piac – mondja az ügyvezető. A Magyar Telekomnál a jelenlegi pilotfázisban 20 körülire tehető a nagyvállalati körből származó ügyfelek száma, amelyek rendszeresen használják a szolgáltatást. A kis- és középvállalati kör érdeklődését pedig vélhetően a nagyvállalati partnereik igénye fogja felkelteni. Kérdésünkre, hogy a háromdimenziós technológia megjelenése menynyiben segíthet a technológia gyorsabb elfogadásában, Kászonyi Péter így válaszolt: „A 3D megjelenése egyelőre nincs nagy hatással erre a piacra, nem ad plusz üzleti információt. A helyzet legfeljebb akkor változhat érdemlegesen, ha már megjelennek a szemüveg nélküli megoldások.” Hozzáteszi, ami igazán felpörgetheti a piacot, az a táblagépek megjelenése.

Dupláz a piac

Az üzleti célú videokonferencia-megoldások piaca 2015-ig 5 milliárd dollárra nőhet, ez nagyjából a kétszerese a tavalyinak – derül ki a bostoni Infonetics Research legfrissebb előrejelzéséből.

A szállítók toplistáját 50 százalékos részesedéssel a Cisco Systems vezeti, miután megszerezte az ebben a technológiában élenjáró Tandberget. Az értékalapú második helyen a Polycom áll, amely az eladott egységek számát tekintve számít piacvezetőnek.

A szállítók toplistáját 50 százalékos részesedéssel a Cisco Systems vezeti, miután megszerezte az ebben a technológiában élenjáró Tandberget. Az értékalapú második helyen a Polycom áll, amely az eladott egységek számát tekintve számít piacvezetőnek.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.