BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a sokkoló roamingnak

Tovább faragna a roamingdíjakon a brüsszeli bizottság. Legújabb tervezete, amelyet a jövő hónapban fogadtathatnak el a szabályozó hatóságokkal, a külföldön telefonálás hangtarifáit 40 százalékkal csökkentené, s jelentősen zsugorodhat a mobilinternetezés költsége is.

A brüsszeli bizottság javaslatot terjeszt elő a következő hetekben, amelynek alapján a mobilszolgáltatóknak az unió területén belül a külföldön telefonálás (roaming) díjait még jobban kell közelíteniük a helyi tarifákhoz, legyen szó telefonálásról, üzenetküldésről vagy mobilinternetről – tájékoztatták uniós források a Reuterst. Az új elképzelések szerint a hanghívások tarifája 2014 júliusától további 40 százalékkal csökkenne, a díjplafon nem haladhatná meg a 24 eurócent/percet. Az üzenetküldés díja ennél szerényebb mértékben, mintegy 10 százalékkal mérséklődik, SMS-enként 10 eurócentre. A felhasználóknak és a szolgáltatóknak egyaránt az egyik legérzékenyebb pont az adatátvitel, vagyis a mobilinternetezés, levelezés díja, amely a múlt évi szabályozás bevezetéséig gyakran vezetett sokkoló számlákhoz. Tavaly olyan döntést hoztak az EU-n belül, hogy a külföldi adatroamingszámlák összege nem haladhatja meg a havi 50 eurót, ennek elérésekor az operátornak figyelmeztetnie kell az előfizetőt. (Az ügyfél kérhet ennél alacsonyabb vagy magasabb limitet.) A sokkoló számlák egyik kirívó esete egy német mobil-előfizetővel történt meg, aki Franciaországban töltött le a mobiljára egy tévéműsort, amelyről később 46 ezer eurós (12 millió forintot meghaladó) számlát kapott. A Reuters szerint iparági szakértők nagyon fontosnak minősítik a tervezetet. Úgy látják, Neelie Kroes, az unió távközlésért felelős biztosa a javaslatok összeállításánál nem bánt kesztyűs kézzel a nagy páneurópai távközlési csoportokkal, köztük a Deutsche Telekommal, a Vodafone-nal, a Telefónicával vagy a France Télécommal, amelyek haszonrését tovább csökkenti a szigorítás.

A javaslatot a szabályozó hatóságok várhatóan a jövő hónapban írják alá, hacsak az operátorok valamilyen úton-módon meg nem torpedózzák. Brüsszel roamingszabályozását korábban már megtámadták a szolgáltatók az Európai Bíróságon, de az végül nem nekik adott igazat.

Lépnek a hazai szolgáltatók is

Új roamingtarifákkal készülnek az idei nyárra a hazai szolgáltatók, közülük eddig ketten hozták nyilvánosságra terveiket. A Magyar Telekom júliustól Magyarországon is bevezeti a Deutsche Telekom által a barcelonai mobilkonferencián meghirdetett átalánydíjas heti adatroaming-tarifát – ezt nyilatkozta lapunknak néhány hete Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató. Az árazása megfelel majd a német anyavállalat által bejelentett heti nettó 14,95 eurós szintnek, az új tarifát először a havidíjas ügyfelek élvezhetik.

A Vodafone a hónap elején jelentette be, hogy 690 forintos roamingnapidíjat vezet be, amelyet 10 megabyte-os adatforgalomig 15 európai országban alkalmazhatnak okostelefonokat használó előfizetői. A kedvezményes adatforgalom 80 és 100 százalékának elérésekor az ügyfél készülékére SMS-ben értesítés érkezik, így akadályozva meg a limit túllépését. A napidíjat csak akkor számlázza ki a szolgáltató, ha ténylegesen interneteznek az adott készüléken. A nagyobb adatforgalmat tervezőknek a havidíjas konstrukciót ajánlja a Vodafone, amelynek díja napi 50 megabyte-os limit mellett 1690 forint.

A Vodafone a hónap elején jelentette be, hogy 690 forintos roamingnapidíjat vezet be, amelyet 10 megabyte-os adatforgalomig 15 európai országban alkalmazhatnak okostelefonokat használó előfizetői. A kedvezményes adatforgalom 80 és 100 százalékának elérésekor az ügyfél készülékére SMS-ben értesítés érkezik, így akadályozva meg a limit túllépését. A napidíjat csak akkor számlázza ki a szolgáltató, ha ténylegesen interneteznek az adott készüléken. A nagyobb adatforgalmat tervezőknek a havidíjas konstrukciót ajánlja a Vodafone, amelynek díja napi 50 megabyte-os limit mellett 1690 forint.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.