BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sok időt töltenek a neten az olasz gyerekek

Megdöbbentőnek tűnhet az a nemrégiben napvilágot látott kutatási eredmény, miszerint az olasz fiatalok átlagosan hét órát töltenek a televízió képernyője, illetve a számítógépük előtt. (A felmérés során 1300, 7–18 év közötti fiatalt kérdeztek meg összesen kilenc olaszországi régióból.)

A megkérdezettek 34 százaléka napi több mint három órát nézi a televíziót, s ami érdekesnek tűnhet, hogy a mobilkészüléküket is – ha nem is folyamatosan – naponta két órán keresztül használják. A világhálón további mintegy egy órát böngésznek, s újabb 77 percet a Facebookon, illetve egyéb közösségi hálókon töltenek. Ez pedig nem csekély idő, ráadásul aggodalomra adhat okot, hogy ezeket az eszközöket tudja a legkevésbé kontrollálni a szülő. A megkérdezettek átlagosan több mint 40 százaléka egyedül ül a számítógépe előtt, amikor a közösségi portálokat használja, ráadásul ez az arány az életkor előrehaladtával nő: a 12–14 éveseknek már több mint fele egyedül, azaz mindenfajta szülői felügyelet nélkül írogat a közösségi oldalakra.

A megkérdezett fiatalok elmondásuk szerint ugyanakkor tudatában vannak a világháló veszélyeinek. Egyötödük egyébként már kapott online úton „megkeresést”, ám meglepő módon csak 55 százalékuk avatta be ebbe a szüleit. További érdekesség, hogy a fiatalok egyharmada kapott olyan jellegű levelet, amely a személyes adataira vonatkozott, s közel ugyanekkorára tehető azok aránya, akik a világhálón megismert személlyel találkozót is megbeszéltek. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.