BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tanulás a „webkettes” térben

Uniós támogatással egyebek mellett megújul a Sulinet, létrejön a Diplomás Pályakövető Rendszer

Várhatóan szeptember végén adják át az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által üzemeltetett szervertermet, amelyen a magyar köz- és felsőoktatást kiszolgáló informatikai rendszerek futnak. A Hatékony informatikai infra-struktúra a közoktatásban elnevezésű projekt keretében kétmilliárd forintból megvalósuló beruházást az Európai Unió támogatta.

A projekt célja, hogy a körülbelül 50 oktatási rendszer és adatbázis gyorsabb, biztonságosabb infrastrukturális hátteret kapjon. A világban lezajló oktatási paradigmaváltás hazai gyakorlatba való átültetését is segíti a Győrben üzembe álló szerverterem. A beruházás keretében a köz- és a felsőoktatást érintő infrastrukturális hátteret fejlesztik. A minőségében és kapacitásában megújuló adatközpont és szerverpark lehetővé teszi, hogy a rajtuk futó alkalmazások, szolgáltatások a modern kor kihívásainak megfelelően, látványosan fejlődjenek.

A Győrben üzembe állítandó terem számítógépeit klaszteres hálózatba szervezték. Így olyan struktúra jött létre, amelynek dinamikus rendszere hatékonyabb és gyorsabb hardverkörnyezetet, fokozottabb adatbiztonságot és üzembiztosabb működést eredményez. Mivel az egyes feladatokat nem dedikált számítógépek végzik, hanem a hálózat egésze, az erőforrások arra a területre szervezhetők, amely éppen a legnagyobb igénybevételnek van kitéve. Az eszközökben rejlő kapacitástöbblet pedig újabb szoftverek hadrendbe állítására ösztönözheti a fejlesztőket. Bár a jelképes indítógomb megnyomása után nem tapasztalhatók majd drámai változások, az Educatio Kft. új adatközpontja mégis katalizálja annak a komplex informatikai rendszernek a fejlődését, amely átszövi a hazai köz- és felsőoktatás különböző szintjeit, és megfelelő eszközrendszert nyújt az ágazatnak az újfajta kihívásokkal kapcsolatban. Ezek közül az egyik legfontosabb a „webkettes” térben történő ismeretszerzésre való igény kiszolgálása.

Megújul például a Sulinet. A portál az oktatást támogató közösségi alkalmazások integrálásával szélesebbre tárja kaput a digitális tanulás felé. A közösségi szolgáltatások erőterében felnövő generáció ugyanis nem csak a tankönyvek betűi alapján képzeli majd el a tektonikus mozgásokat vagy az ozmózis folyamatát: multimédiás tartalmakat fogyaszt, közvetít és alkot, valós időben kíván kommunikálni, segítséget vagy információt szerezni. A fejlesztők az oldal közösségi hálózattá bővítésével ösztönzik a felhasználókat (például pedagógusokat, tanulókat, szakmai szervezeteket) arra, hogy új eszközökkel bővítsék oktatási, tanulási fegyvertárukat. Ennek értelmében a Sulinet portálon mód nyílik a tudás és a tartalom megosztására, közös építésére, a létrejövő digitális tananyaggyűjteményben való keresésre, letöltésre, az oktatással, pedagógiával kapcsolatos szakmai hírek elérésére.

A szolgáltatáshoz szorosan kapcsolódik az ingyenesen használható Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT), amelynek fő feladata a tananyagok, illetve az oktatásban alkalmazható egyéb tartalmak felhasználásának a támogatása. Segítségével az önálló felkészüléshez, a tanórai felhasználáshoz, az egyéni és csoportmunkához szükséges szolgáltatások és tartalmak állnak rendelkezésre. Lehetővé válik a tananyagok testre szabása, illetve újak megalkotása, publikálása.

A Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) a felsőoktatás kínálatát hivatott összehangolni a munkaerőpiac igényeivel. A DPR keretében feldolgozzák a meglévő központi és intézményi adatokat, illetve közvetítik azokat az államigazgatás, a felsőoktatásba jelentkezők, a hallgatók, az intézmények és a munkaerőpiac felé. A projekt keretében létrehozott portál a frissen végzettek számára is segítséget nyújt pályaorientált önismereti tesztekkel, a szakok karrierlehetőségeinek bemutatásával és az újrafelvételizést segítő szolgáltatásokkal (például mesterszakkereső).

A jelentkezők ugyanezeket az információkat a pályaorientáció, az intézmény, a képzés kiválasztásánál hasznosíthatják, ezek segítségével képet alkothatnak arról, mire lesz jó és használható lesz-e egyáltalán egy adott intézmény diplomája az iskola elvégzése után.

A fejlesztés javítani kívánja a felsőoktatás hatékonyabb működését támogató irányító rendszereket is. A szintén európai uniós támogatásból megvalósuló Adattáralapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) által a szakma döntéshozói pontosabb információkat nyerhetnek az ágazatban zajló folyamatokról, adatforgalomról. Ennek nyomán a felsőoktatás átláthatóbbá, tervezhetőbbé válik. Az AVIR a felsőoktatásban korábban párhuzamosan futó intézményi, ágazati adatbázisok és az oktatáshoz kapcsolódó államigazgatási adatok összekapcsolására, együtt történő kezelhetőségére épül.

Az Európai Unió támogatásával megvalósult beruházás a szakértők szerint nem csupán egy nagy kapacitású hardverpark, hanem a tanulás-oktatás folyamatára alapvető hatást gyakorló fejlesztés.

Az oktatási projekt főbb elemei

Sulinet – közösségi alkalmazások integrálása

Sulinet Digitális Tudásbázis – tananyagok, oktatási tartalmak támogatása

Diplomás Pályakövető Rendszer – a felsőoktatás és a munkaerő-piaci igények harmonizációja

Adattáralapú Vezetői Információs Rendszer – információk a felsőoktatási folyamatokról, adatfogalomról


Sulinet Digitális Tudásbázis – tananyagok, oktatási tartalmak támogatása

Diplomás Pályakövető Rendszer – a felsőoktatás és a munkaerő-piaci igények harmonizációja

Adattáralapú Vezetői Információs Rendszer – információk a felsőoktatási folyamatokról, adatfogalomról

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.