BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Viszlát, jelszó, jön az arcfelismerő

A jövő tele van repülő autókkal, klónozással hibátlan biometriai azonosító rendszerrel. Az utóbbit illetően alighanem már a jövőben érezhetjük magunkat, hiszen az arcfelismerő alkalmazás korántsem utópia. A mindössze kilenc euróért árusított szoftver a jelszavak kavalkádjába belefáradtak számára jelent mentőövet: ahelyett, hogy lázasan keresgélnénk a memóriánkban, hogy melyik esetben melyik belépési kódot, jelszót kell bepötyögni, elegendő csak ránézni a számítógépre, s a belépési procedúra ki van pipálva.

A szoftver telepítését követően már csak egy webkamerát kell beszereznünk, amelyet a PC-hez csatlakoztatunk. Ezután következik a „fotózás”, azaz különböző szögekből képeket kell készítenünk az arcunkról, s minél pontosabb az eredmény, annál nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. A szoftvert egyes weboldalakhoz is lehet csatlakoztatni, ez leegyszerűsíti a belépési folyamatokat is. A termék egyelőre csak az Internet Explorerhez csatlakoztatható, ám a gyártó 3M Cogent tervei szerint a Firefox és a Chrome esetében is elérhetővé válik.

A szakemberek szerint a belépés teljes biztonságához egy három lépésből álló procedúrán kellene átesni: olyan kérdésekre kell válaszolni, amelyeket az illető egyrészt tud (például a hagyományos jelszót), másfelől amelynek a birtokában van (azonosító dokumentum), harmadrészt, amely az illetőre jellemző (például a hangja, ujjlenyomata). VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.