BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A rendőrség tanácsai a külföldi nyaraláshoz

A rutinos autós tudja, hogy még a jól ismert terepen sem ajánlott megszokásból autózni. Ugyanez igaz a külföldre utazókra is: indulás előtt ismerje meg a felkeresendő ország legfontosabb szabályait – áll a rendőrségi kisokosban, amelyet a külföldre készülő autósoknak állítottak össze. A járműbiztosítások mellé – zöldkártya és nemzetközi kötelező biztosítás – a külföldi utazás előtt kössön általános, mindenre kiterjedő utas- és baleset-biztosítást is. Ha kell, szerezzen be nemzetközi vezetői engedélyt, ennek szükségességéről az internetes adatbázisokban vagy az adott ország hazai követségén tájékozódhat.

A magyar állampolgároknak Magyarország teljes jogú schengeni csatlakozását követően is maguknál kell tartani az autó okmányai mellett a személyazonosításra alkalmas irataikat a schengeni tagállamokban, hiszen igazoltatásra és a határrendészet által végrehajtott mélységi ellenőrzésre ma is bármikor sor kerülhet. Személyazonosításra alkalmas okmány az útlevél és a személyazonosító igazolvány.

Az elvesztett vagy ellopott okmányokról minden esetben vetessen fel jegyzőkönyvet a helyi rendőrségen, és a rendőrségi jegyzőkönyv birtokában forduljon az illetékes magyar külképviselethez. A konzul ideiglenes okmányokat állít ki, amelyekkel akadály nélkül haza lehet térni Magyarországra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.