BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Költségszigor az MTelekomnál

A szigorú költséggazdálkodásnak köszönhető a Magyar Telekom vártnál jobb második negyedéves jelentése. Kiemelkedő a mobilnetben nyújtott teljesítmény, de csalódást okozott az IT-szegmens bevételcsökkenése.

A vártnál jobb gyorsjelentést tett közzé második negyedévi teljesítményéről a Magyar Telekom, ez nagyrészt az időszak során megvalósított szigorú költséggazdálkodásnak köszönhető – véli Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési vezetője. A távközlési cégek esetében a befektetők által figyelt legfontosabb eredménymutató, az EBITDA éves öszszevetésben mindössze 2,1 százalékkal csökkent, ez 3 százalékkal jobb a piaci várakozásoknál. Ha az első fél évet nézzük, akkor az egyedi tételek nélkül számolt mutató valójában még növekedett is egy százalékkal, ezért a társaság vezetése most már úgy látja, hogy az EBITDA esése közelebb lesz a 4 százalékhoz.

A speciális tételekkel korrigált EBITDA ugyanakkor mintegy 28 százalékkal csökkent az amerikai tőzsdefelügyelettel kötött céltartalék-képzési megállapodás miatt, amely egyszeri tételként 11,6 milliárd forinttal rontotta az eredményt. Az eredményességet tovább rontotta a tavaly ősz óta létező és az erre a negyedévre jutó 6,3 milliárd forintnyi távközlési különadó is.

Az árbevétel a második negyedévben 4,6, az első fél évre vetítve pedig 3,9 százalékkal csökkent. Az elemzőknek különösen a rendszer-integrációs és informatikai szegmens bevételcsökkenése okozott csalódást, ezt a kormányzati megrendelések hiányával magyarázzák.

A mobilinternet-előfizetések terén viszont kiemelkedőnek minősítik a csoport teljesítményét. Egyetlen negyedév alatt több mint nyolcvanezer új előfizetőt szereztek, a kétszeresét annak, amire a lengyel TPSA volt képes egy négyszer akkora piacon.

„Az év második felét illetően óvatosak vagyunk, mivel a mikrogazdasági környezetben javulásra továbbra sem lehet számítani. Ezért változatlanul fenntartjuk a 3-5 százalékos bevételcsökkenésre és az 5 százalékos beruházáscsökkentésre vonatkozó céljainkat” – mondta Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató. S. Gy.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.