BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna lerázná magáról orosz medvét

Ukrajna öt év alatt a mostanihoz képest 70 százalékkal alacsonyabbra, évente mindössze 2 milliárd köbméterre kívánja leszorítani az általa vásárolt orosz gáz mennyiségét – közölte az ukrán üzemanyag- és szénipari miniszter az 5. tévécsatornán.

A Jurij Bojko által megcélzott behozatal nagyjából annyi, amennyit Magyarország tavaly összesen felhasznált. Az importfüggés csökkenését egyrészt a saját gáztermelés felfuttatásától reméli a kormány. Az ország jelenleg évi 20 milliárd köbméter gázt hoz a felszínre, ennek öt év múlva el kell érnie a 27 milliárd köbmétert, mindenekelőtt a tengeren folyó munkáknak köszönhetően, de korábbi hírek szerint jutna szerep a nem hagyományos gáz termelésének is.

A másik út a gázigény csökkentése, amelyet takarékossági programok segítenek, és az, hogy az áramtermelésben a szén felváltja a gázt. A tavaly még 57,7 milliárd köbmétert fogyasztó Ukrajnának az idén már csak 54 milliárd köbméter gázra lesz szüksége, Jurij Bojko szerint jövőre pedig további 10-12 milliárddal kevesebbre.

Ukrajna azért kényszerül gázönellátásának erősítésére, mert egyre több hátránnyal jár számára az orosz importtól való erős függése. A húsz évvel ezelőtti önállósodása utáni években olcsón jutott az orosz gázhoz, amelyre ezért nagyban támaszkodott is. Az utóbbi években azonban az eladó fokozatosan rá kívánja bírni a világpiaci árszint fizetésére, ám ez az ukrán gazdaság számára jelentős versenyképesség-romlást, a háztartásoknak pedig fizetési nehézségeket jelent.

Ukrajna csak akkor térhetne ki a magas árak elől, ha átengedné gázipara ellenőrzését – ezen keresztül gazdasága befolyásolását – az eladó Gazpromnak, ahogyan azt Fehéroroszország is tette. Ebbe az irányba tereli, hogy elszámolási vitáik miatt két éve, a tél közepén közel három hétig nem kapott orosz gázt, s leállt a területén keresztüli orosz gáztranzit is.

Ukrajna mégsem a fehérorosz utat választotta. Bojko immár többedszer is kikötötte, hogy az olcsóbb orosz gázért cserébe az állami Naftogaz nem fog egyesülni a Gazprommal. Dmitrij Medvegyev orosz elnök viszont a napokban azt mondta, hogy Ukrajna csak akkor kaphat gázárengedményt, ha elfogadja a fehéroroszországihoz hasonló feltételeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.