BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Helycserés támadás az okosoknál

Negyedévről negyedévre átíródik az okostelefon-gyártók toplistája. A jelenlegi három vezető gyártó, az Apple, a Nokia és a Samsung között piaci és jogi úton egyaránt folyó ádáz küzdelem figyelhető meg. A tét nagy, a gyártók négy év múlva már több mint egymilliárd darabos piacon osztozhatnak.


A vártnál jóval kisebb veszteségről számolt be a mobiltelefon-piac hosszú évekig világelső gyártójának számító Nokia Oyj, erre öthavi csúcsot jelentő 11 százalékos erősödéssel reagáltak a finn cég részvényei is. A harmadik negyedévi adózott veszteség az elemzők által várt 229 millió euró helyett 68 millió, a bevétel pedig az előre jelzett 8,68 milliárd euró helyett 8,98 milliárd lett. A gyengébb, de az elemzői konszenzusnál összességében mégis kedvezőbb mutatókat a cég jelentős részben annak köszönheti, hogy a két SIM kártyás, illetve az olcsóbb készülékek iránt még mindig átlagon felüli a kereslet, főleg a fejlődő országok piacain.

A részvényeseket és a márka híveit azonban a mostani mutatóknál is jobban érdeklik a mobilpiac leggyorsabban növekvő szegmensét alkotó okostelefonokkal kapcsolatos kedvező jövőbeni hírek. Ezek szerint a cég a jövő heti londoni világkonferenciáján már bemutatja az első olyan modelleket, amelyek az új vezérigazgató, Stephen Elop által meghirdetett stratégiai irányt követik, és a Microsoft mobilos operációs rendszerén, a WP7-esen futnak majd. Úgy tűnik, a cégvezetés rájött, hogy talán mégiscsak hoszszú lehet az a kétéves átmenet, amelyet hónapokkal ezelőtt a két cég közötti együttműködés bejelentésekor kilátásba helyeztek az első közös mobilok piacra vitele kapcsán. Az újbóli lendület pedig már igencsak jól jöhet a fennállása legnagyobb szabású átszervezésére is kényszerült finn cégnek, amely az előző vezetés hibájának betudhatóan lekéste az okostelefonok gyorsvonatát.

A lényegében négy éve létező piaci szegmensben ugyanis rendkívül felgyorsultak az események. Még a termékkategóriát megteremtő Apple-nek is van kitől tartania. Mint a héten nyilvánosságra hozott legutóbbi üzleti jelentésből kiderült, a harmadik negyedéves 17,07 millió darabos iPhone-eladás az okosok globális toplistáján ma már csak a második helyre elegendő. Az Apple legnagyobb riválisának tartott Samsung a Dow Jones értesülése szerint a hivatalosan csak a jövő hétre időzített harmadik negyedévi jelentése alapján az adott időszakban eladott több mint 20 millió készülékkel lekörözte alma logójú versenytársát.

A tisztánlátáshoz természetesen az is hozzá tartozik, hogy legjellemzőbben éppen az okostelefon-piacon nem annyira meglepő a negyedévről negyedévre bekövetkező helycserés támadás. Egy-egy jól eltalált modell ugyanis adott időszakra átbillentheti a piaci mérleget az egyik márkáról a másikra. Így az Apple-nek lehet, hogy éppen elegendő lesz a következő negyedév a trón visszahódítására, mert mint legutóbb megírtuk, a legújabb iPhone-ból a debütálás hétvégéjén több mint 4 millió darabot adtak el, a karácsonyi szezonra pedig újabb rekordokkal számolnak.

Igaz, a dél-koreai rivális sem tétlenkedik, a Samsung a hét közepén jelentette be a Google-lal közös legújabb csúcsmodelljének mielőbbi piacra dobását. S akkor még nem beszéltünk a többi márkáról, köztük a Sony Ericssonról, amely ugyancsak a napokban jelentette be, hogy 2012-től már csak az okostelefonokra kíván fókuszálni, vagy a globális gyártói ötösfogat tajvani tagjáról, a HTC-ről, illetve a BlackBerrykről ismert kanadai RIM-ről. Az egykor a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártójának számító Motorola utódcégének a háza tájáról is lehet manapság olyan híreket hallani, hogy a márka egykori legsikeresebb mobilja, az itthon „Penge”-ként ismert Razr is újjászülethet okostelefonként. A prémium kategóriás mobilokat gyártók ma már nemcsak a piacon versenyeznek, hanem jogi eszközöket, bírósági pereket is bevetnek a versenytársak távol tartása érdekében. Az idén volt már szabadalombitorlási per a Nokia és az Apple, s az Apple és a Samsung között is. Legutóbb a dél-koreai gyártó lépett fel felperesként az Apple-lel szemben annak érdekében, hogy több nagy európai piacon – Franciaországban és Olaszországban – tiltsák be az új iPhone forgalmazását.

Az országlista azóta más földrészek országaival, Japánnal és Ausztráliával is kibővült.

Igen jelentős piaci lehetőségek

A tét meglehetősen nagy, a következő években az olcsóbb modellek megjelenésével még a korábban jelzettnél is gyorsabban nő a világon az okostelefonok értékesítése. Négy év múlva már legalább 1,03 milliárd új okostelefon talál gazdára világszerte, ez több mint a fele az akkor várható teljes mobilpiacnak. Az idén ezeknek az eszközöknek a részesedése még az egyharmada a teljes piacból, de ez utóbbi mutató is dinamikus fejlődést jelez, két évvel ezelőtt ugyanis az okosok részesedése még alig haladta meg a 15 százalékot. A piackutatók Magyarországon az okostelefonok menetelését ítélik a leglátványosabbnak. Ez a szegmens a teljes piacnak már a 26-28 százalékát adja, de az év végéig a 28-29-et is elérheti az erősre becsült karácsonyi szezon miatt.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.