BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó üzlet lehet a golfturizmus

Érdemes golfpályákat fejleszteni Magyarországon, azonban az arra teljes mértékben alkalmas helyszín és a célközönség meghatározása már a tervezgetés fázisában sem maradhat el.

A golf annak ellenére, hogy egyfajta elitsportként tartották nyilván, egyre nagyobb népszerűségnek örvend Közép- és Kelet-Európában s Magyarországon is, így az elkövetkező évtizedben akár 35-40 golflétesítmény jöhet létre, és 10-12 ezer golfozó is lehet hazánkban. „Ennek fényében érdemes golfpályákat fejleszteni, azonban több dolgot is tisztázni kell, mielőtt valaki belevág a beruházásba” – hívja fel a figyelmet Hegyi J. Attila, az egyik hazai golfklub egykori alapítója és elnöke.

Elsőként talán a legfontosabb kiválasztani a beruházásra alkalmas helyszínt – és itt az alkalmason van a hangsúly –, ugyanis mint minden ingatlanfejlesztés esetében, egy golfpálya sikere is azon múlik. Megközelíthetőség, vonzáskörzet, a lakosság összetétele, a golfpálya célközönségének megfelelő szálláslehetőségek, valamint a kiegészítő szolgáltatások megléte mind-mind olyan szempont, amelynek a felmérése és mérlegelése nem maradhat el már az ötletelés fázisában sem.

A következő lépésben azt kell eldönteni, hogy kinek is készüljön a pálya. Azt kell mérlegelni, hogy a hazai golfozók számára egy gyakorlópályát hozzon-e létre a fejlesztő, vagy éppen a goltturizmusban részt vevők számára egy nemzetközi színvonalú létesítményt építsen. Az előbbi esetében gyakorlócentrumoknak alkalmas golfközpontokat kell létrehozni annak érdekében, hogy a hazai potenciális közönség is megismerhesse a lehetőséget. Egy ilyen pálya fejlesztése a nagyjából 5–15 hektáros földterület nélkül 50-150 millió forintnyi beruházást igényel. A szakember által kidolgozott Alternatív golfpálya-fejlesztési program 2020-ig nagyjából ötven ilyen funkciójú pálya létrehozását szorgalmazza Magyarország nagyobb városainak a vonzáskörzetében.

A turistáknak épített, hozzávetőlegesen 1,5-2 milliárd forintos befektetés keretében 50–80 hektáron létrehozott pálya is belátható időn belül haszonnal kecsegtet, főleg, ha azt vesszük alapul, hogy egy golfturista napi költése a nemzetközi mutatók szerint 200–250 euró közé tehető, Európában (a Közel-Kelettel és Dél-Afrikával kiegészítve) pedig éves szinten 6,5 milliárd eurós árbevételt generál a golfturizmus.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy Magyarországnak feltétlenül építeni kell a Balaton, illetve a gyógyfürdők szolgáltatásaira. A tó köré javasolt tíz darab, egyenként 18 lyukú, a külföldi golfozók igényeire tervezett golfpályával a helyi turistaidényt akár márciustól novemberig is ki lehetne terjeszteni. Ez az elképzelés azért életképes, mert egy-egy pálya nem, de több, akár egy négy-öt egymástól 40-50 percre lévő létesítmény már kifejezetten vonzó lehet.

Hegyi J. Attila úgy véli, hogy Győrben, Kecskeméten és Debrecenben mihamarabb érdemes megkezdeni egy-egy új pálya építését.

Végül azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy 18 lyukú golfpálya önmagában kizárólag akkor lehet önfenntartó, ha kiemelten jó helyen van, ez főképp Budapestet vagy annak vonzáskörzetét jelenti. Idehaza turisztikai attrakciófejlesztésként létesülő szállodát, apartmanokat és más kiegészítő szolgáltatásokat is magában foglaló golfkomplexum számíthat még sikerre. Kapcsolódó ingatlanfejlesztéssel a befektetett összeg körülbelül 10-12 év alatt térül meg, enélkül ez az idő jóval hosszabb lehet.

A hazai pályák

18*: Balatonudvari, Bükfürdő, Vámospércs, Hencse, Tata, Alcsútdoboz, Göd, Kis-

oroszi

9*: Budapest III. ker., Budapest XXII. ker., Budapest XIII. ker., Zsira, Balatongyörök, Dunakiliti

6*: Diósd, Monor, Hévíz

Gyakorlópálya: Budapest II. ker., Budapest, Hajógyári-sziget, Szeged, Lajosmizse, Zirc-Szarvaskút, Nyíregyháza, Békéscsaba

* Lyuk.

Andó Patrik A hazai pályák 18*: Balatonudvari, Bükfürdő, Vámospércs, Hencse, Tata, Alcsútdoboz, Göd, Kis-

oroszi

9*: Budapest III. ker., Budapest XXII. ker., Budapest XIII. ker., Zsira, Balatongyörök, Dunakiliti

6*: Diósd, Monor, Hévíz

Gyakorlópálya: Budapest II. ker., Budapest, Hajógyári-sziget, Szeged, Lajosmizse, Zirc-Szarvaskút, Nyíregyháza, Békéscsaba

* Lyuk.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.