BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több százmilliárd dollárt költenek az új alkalmazásra

Közel hatszorosára nőhet a felhőalapú informatikai megoldások piaca a következő évtizedben a Forrester Research piackutató cég előrejelzése szerint. A társaság adatai alapján az idén mintegy 41 milliárd dollárt költenek világszerte cloud computingra, ez az összeg 2020-ra 241 milliárdra emelkedhet. A nyilvános – vagyis a publikus internetet használó – alkalmazások és szolgáltatások esetében az idei 25,5 milliárdhoz képest több mint 130 milliárd dolláros bővülés várható, így az ilyen megoldások világpiaca 2020-ra 159,3 milliárdosra bővülhet.

A kutatócég négy szegmenst határozott meg a nyilvános „felhőpiac” kapcsán, ezek igen érdekes változásokon mennek át a következő években a Forrester Research előrejelzése alapján. A tárolási vagy számítási kapacitás bérbevételét jelentő infrastruktúra mint szolgáltatás (IaaS – infrastructure as a service) konstrukció esetében például rövid felfelé ívelő időszak után visszaesést jósolnak a társaság szakértői. Az Amazon Web Services vagy a Rackspace Cloud kezdeményezéseihez hasonló megoldásokra az idén 2,94 milliárd dollárt költenek a prognózis szerint, ez az öszszeg 2014-re 5,89 milliárdra bővül. Ekkortól azonban a fokozódó árnyomás és az emiatt csökkenő haszonkulcs jócskán erodálja ezt a szegmenst, s a vizsgált időszak végére, 2020-ra folyamatos csökkenés mellett 4,78 milliárd dollárosra esik vissza.

Hasonló folyamat figyelhető majd meg a publikus felhőszolgáltatási piac egy különleges változatának esetében, amikor szoftverplatformot lehet igénybe venni (platform as a service: PaaS), mint például a Salesforce.com esetében. Az idén az ilyen jellegű szolgáltatásokat kínáló cégek 0,82 milliárd dollárnyi bevételre számíthatnak, ám a következő néhány év robbanásszerű fejlődést hozhat a Forrester Research adatai alapján. Így jövőre 2,08, 2014-re 7,39, 2018-ra pedig 12,15 milliárd dollárosra hízhat ez a szegmens. Ezt követően azonban lassú csökkenés indul meg, így 2020-ban az előrejelzés szerint 11,91 milliárd dollárt költenek világszerte ilyen szolgáltatásokra.

A szoftver mint szolgáltatás (software as a service: SaaS) modell sok vállalkozás számára ismert lehet, korántsem számít újdonságnak az IT- piacon, a Google Applications lehet egy nagyon jó példa erre. Ennek megfelelően az a szektor indul a legmagasabb bázisról, és a vizsgált időszak alatt folyamatosan bővül is. Az idén 21,21 milliárd dollárt fordítanak SaaS-re a vállalkozások – ez közel 60 százalékos fejlődést jelent 2010-hez viszonyítva –, de hasonlóan dinamikus növekedés várható a jövőben is. 2020-ra a kutatócég előrejelzése szerint 132,57 milliárd dollárt költenek világszerte erre a szegmensre.

A Forrester Research még egy kategóriát használ a felhőalapú megoldásokra, ez az üzleti folyamat mint szolgáltatás (BPaaS – business process as a service). A definíciójuk szerint az ilyen megoldások a két végpont, vagyis a vállalkozás és ügyfelei közötti folyamatokat képesek lebonyolítani, mint például a PayPal elektronikus fizetési rendszer. Arányait tekintve ez a szegmens nő a legnagyobb mértékben a következő években, 2020-ban az idei közel a hússzorosát fordítják a világ vállalatai BPaaS szolgáltatásokra. Az idén mintegy félmilliárd dolláros piac ugyanis a vizsgált időszak végére 10,02 milliárdosra bővül. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.