BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ausztráliában és Kínában is nagyot bukott az Apple

VERSENY Két harcot is elbukott a múlt héten az Apple, az egyiket Ausztráliában, a másikat Kínában. A kontinensországban a legfelsőbb bíróság a Samsunggal vívott szabadalmi háborúban hozott a koreai cég számára kedvező döntést, ami azt eredményezi, hogy az forgalmazhatja a Galaxy Tabre keresztelt táblagépét, és így még a karácsonyi szezonba is időben be tudnak még szállni. Mint ismeretes, az Apple Németország mellett Ausztráliában is betiltatta a Samsung Galaxy Tab 10.1 forgalmazását azzal az indokkal, hogy annak formavilága egy az egyben az iPadére hajaz. Később a koreai vállalat nyerte meg az ezzel kapcsolatos pert az ausztrál legfelsőbb bíróságon, így a tiltás semmivé foszlott, és az Apple fellebbezésének sem adtak most helyet. A feloldás ugyanannak köszönhető, mint Németországban, azaz a Samsung enyhén átszabta a táblagépe kinézetét.

Közben Kínában is komoly pácba került az Apple: vagy új nevet kell adnia ott az iPadjének, vagy megveszi a márkanevet attól a hongkongi cégtől, amely 2001-ben jegyezte be itt, sokkal korábban, mint ahogy az amerikai vállalat kihozta volna táblagépét. Az ügy hátteréről annyit érdemes tudni, hogy a hongkongi székhelyű Proview International Holdings kínai leányvállalata, a Proview Sheznezn a kétezres évek elején védette le az iPad márkanév használati jogát területén s több más országban. Míg utóbbi területekre vonatkozóan később eladták az Apple-nek, a szárazföldi Kína esetén ezt megtartották. Emiatt már a kezdetektől jogi vita folyt-folyik. A bíróság az Apple által indított perben most kimondta: a névhasználat joga a kínai céget illeti meg. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.