BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a külföldi vendégek száma a hazai szálláshelyeken

TURIZMUS Októberben nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma az előző év azonos időszakához képest, az első tíz hónap eredményei azonban összességében ennél kedvezőtlenebbek, a szálláshelyek enyhe visszaesést regisztráltak – közölte a Központi Statisztika Hivatal (KSH).

A KSH szerint az első tíz hónapban a külföldi vendégek csaknem 9 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 5, az éjszakák száma pedig 2 százalékkal nőtt 2010. január–októberhez viszonyítva. A külföldivendég-forgalom szerkezete átalakulóban van, a legjelentősebb küldő országok közül az Olaszországból, a Németországból és a Franciaországból érkezett vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, míg a Lengyelországból, a Csehországból és az Egyesült Államokból érkezetteké nőtt.

Ugyanebben a periódusban a belföldi vendégek több mint 8 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 2, az éjszakáké 5 százalékkal esett vissza. Az összes árbevétel folyó áron 2 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához képest, és összesen 208 milliárd forintot tett ki. Októberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15271 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó RevPAR) 7577 forint volt.

A gazdasági környezet változására másképp reagáltak a különböző szállodák, panziók, kempingek: van, amelyik beszüntette működését, míg mások éppen bővítették a kínálatot. Ennek eredményeként október végén a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2214 volt. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.