BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszavonulót fúj a Sony

Kiszáll a Samsunggal az LCD-televíziók gyártására létrehozott vegyes vállalatból a Sony. A piac jól fogadta a hírt.

Kivásárolja a Sonyt LCD-televízió-gyártással foglalkozó dél-koreai vegyes vállalatukból a Samsung. A japán társaság 1080 milliárd vont (azaz nagyjából 940 millió dollárt) kap partnerétől az S-LCD nevű cég 50 százalék mínusz egy részvényes pakettjéért. A két cég még 2004 áprilisában hozta létre a közös vállalatot azzal a céllal, hogy a komoly beruházásokat igénylő panelgyártás költségeit megosszák.

Bár a Sony bukik az üzleten – hiszen az alapítás óta a felek öszszesen 3300 milliárd vont (2,85 milliárd dollárt) költöttek a S-LCD-re – a piac így is pozitívan fogadta a hírt, sőt egyes elemzők szerint már korábban is túladhatott volna részesedésén a japán társaság. A Sony ugyanis a cégvezetés legutóbbi előrejelzése szerint zsinórban negyedik éve lesz veszteséges az idén úgy, hogy televíziógyártással foglalkozó üzletága immár nyolc éve nem termel nyereséget, s a divízió ez évben akár 2,2 milliárd dollárral is csökkentheti a társaság eredményét. Ágazati szakértők szerint az elmúlt években amúgy is szűkülő piacon a japán vállalat magas termelési költségei miatt nem igazán lehet versenyképes, az idén ráadásul az erős jen tovább rontotta a cég kilátásait a szektorban. Ennek fényében nem meglepő, hogy a Sony igyekszik kiszervezni tévégyártását, s – miután az idén szlovákiai, spanyolországi és több észak-amerikai érdekeltségét is értékesítette már – a kedden bejelentett tranzakciót követően már csak egy ilyen tevékenységet végző közös vállalata marad. A japán csoport – amely egyébként a Samsung és az LG után harmadik a globális tévépiacon – a jövőben olyan jövedelmezőbb üzletágakban erősítené pozícióit, mint a telefongyártás vagy a zeneipar.

Ezzel szemben a lapos tévék piacán világelsőnek számító Samsung továbbra is lát lehetőséget a szektorban, ráadásul a dél-koreai vállalat helyzetét némileg megkönnyíti, hogy a Sony a jövőben is a korábbi vegyes vállalattól szerzi be az LCD-paneleket. A mostani tranzakció egyébként a Samsung magyarországi tevékenységét feltehetőleg nem érinti. A vállalat már több mint két évtizede gyárt televíziókat hazánkban, eddig összesen 45 millió készüléket állítottak elő a jászfényszarui egységben. Kováts Botond, a Samsung Electronics Magyar Zrt. marketingkommunikációs vezetője a Világgazdaságnak elmondta: a nagyjából 3000 főt foglalkoztató üzemben jelenleg kisebb méretű (40 colnál nem nagyobb) készülékeket gyártanak.

Közel a bóvli?

A befektetők ugyan a

Sony háza tájáról érkező mostani híreket alapvetően pozitívan fogadták (a cég papírjai 1,6 százalékkal erősödtek a tokiói börzén), a társaság összességében újabb gyenge évet zárt. A Playstation játékkonzolokat is gyártó vállalat értéke 2011 egészében újabb 52 százalékkal zuhant, s a társaságot így már csak 18 milliárd dollárra értékeli a piac, ami igen komoly visszaesés a 2000 szeptemberében mért bő 100 milliárdos csúcshoz képest. Miután a cég négy éve veszteséges – a legutóbbi teljes üzleti évben 92 milliárd dolláros forgalom mellett hárommilliárdos hiányról számoltak be –, a hitelminősítők sem bíznak a társaságban: a Fitch a hónap elején rontotta le BBB mínuszra a Sony hitelbesorolását, így a japán céget már csak egyetlen lépés választja el a bóvli kategóriától.

az LCD-televíziók gyártására létrehozott vegyes vállalatból a Sony.

A piac jól fogadta a hírt.

Jandó Zoltán Közel a bóvli? A befektetők ugyan a

Sony háza tájáról érkező mostani híreket alapvetően pozitívan fogadták (a cég papírjai 1,6 százalékkal erősödtek a tokiói börzén), a társaság összességében újabb gyenge évet zárt. A Playstation játékkonzolokat is gyártó vállalat értéke 2011 egészében újabb 52 százalékkal zuhant, s a társaságot így már csak 18 milliárd dollárra értékeli a piac, ami igen komoly visszaesés a 2000 szeptemberében mért bő 100 milliárdos csúcshoz képest. Miután a cég négy éve veszteséges – a legutóbbi teljes üzleti évben 92 milliárd dolláros forgalom mellett hárommilliárdos hiányról számoltak be –, a hitelminősítők sem bíznak a társaságban: a Fitch a hónap elején rontotta le BBB mínuszra a Sony hitelbesorolását, így a japán céget már csak egyetlen lépés választja el a bóvli kategóriától.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.