BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: bejelentették az októberi árakat – több furcsaság is történik

Kiderült, mennyiért lehet tankolni holnaptól. Az üzemanyag árának alakulása több szempontból is különös.

Hétfő délelőtt kihirdették, milyen átlagárakon kínálják az üzemanyagot Magyarországon októbertől – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből.

MOL
Üzemanyag: bejelentették az októberi árakat – több furcsaság is történik / Fotó: MOL

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis holnap, kedden nem változik a benzin és a gázolaj beszerzési ára. Mindebből pedig az következik, hogy a következő hónap várhatóan az alábbi kiskereskedelmi átlagárakkal indul majd:

  • 95-ös benzin – 584 Ft/liter,
  • gázolaj – 589 Ft/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző üzemanyagárak pár forinttal eltérhetnek. Lapunk tapasztalatai szerint a benzin literjét most 582, a dízelét pedig 586 forint környékén kínálják. Ez az első furcsaság.

Üzemanyag: bejelentették az októberi árakat – több furcsaság is történik

Ugyanis legutóbb múlt pénteken hirdettek ki új átlagárakat, akkor a benzinnél 2 forintos csökkenés állt be, a dízel pedig stagnált. Akkor ebből az következett, hogy a benzin átlagára 585 forintra esik a hét végén, a dízelé pedig 590 forinton marad.

Csakhogy a Holtankoljak.hu ma közölt átlagáraiból látszik, hogy ennél nagyobb engedményt alkalmaztak a benzinkutak, vagyis nagyobb mértékben csökkentették az üzemanyag árát, mint azt a nagykereskedők döntése indokolta volna. Ezt a tényleges árazás alakulása jobban megmutatja. Múlt szerdán a benzin ára 586, a dízelé 587 forint körül állt. Aznap 4 forintos nagykereskedelmi áremelést jelentettek be, vagyis csütörtöktől 591 forintos literenkénti dízelárra lehetett számítani. 

Az, hogy jelenleg a benzin literje 582, a dízelé pedig 586 forint a kutakon, jól mutatja hogy a nagykereskedelmi, illetve a kiskereskedelmi árképzés elvált egymástól és

ezúttal a járműtulajdonosok előnyére.

A másik furcsaság azonban már kevésbé örömteli az ő szempontjukból. Az elmúlt egy hétben a Brent olaj jegyzése 76 dollárról először 70 dollár környékére esett, most 72 dollárnál jár. Ez alatt az idő alatt a dollár-forint árfolyam 355-ről 356 forintra változott. Ez alapján pedig megkockáztatható, hogy a hazai üzemanyagárak akár nagyobb árcsökkentést is elbírtak volna, mint amennyi végbement.

Akárhogy is, összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 26, a dízelár pedig 5 forinttal nőtt. Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 15 forinttal mérséklődött, a dízelnél viszont már 36 forintos mínusz figyelhető meg.

A 10–20 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás ötszáz–ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben. Vagyis nem sok hiányzik ahhoz, hogy az idei üzemanyagár visszatérjen a tavalyi zárószintre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.