BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átalakulhat az idén a PC-piac

Az információtechnológia több területén is fordulatot hozhat a 2012-es esztendő, míg máshol a tavaly megindult trendek erősödhetnek fel. Szakértők szerint a tabletpiac robbanhat, a felhőszolgáltatások szárnyra kaphatnak, a közösségi oldalak pedig tovább fejlődhetnek.

Ágazati szereplők és szakértők szerint is mozgalmas év lesz 2012 az IT-szektorban. Az elmúlt hetekben számos szaklap és elemzőcég próbálta megjósolni, melyek lehetnek az új esztendő legfontosabb trendjei az ágazatban, s bár az egyes listák több ponton eltérnek egymástól, akadnak olyan elemek, amelyek mindenhol feltűnnek.

A szakemberek nagy része egybehangzóan állítja például, hogy ugyan már 2011 is hozott változásokat a személyi számítógépek globális piacán, 2012-ben azonban teljes fordulat sem elképzelhetetlen a PC-szektorban. A piacon az előrejelzések szerint szép fokozatosan átalakulhatnak a fogyasztói igények, ez a laptop-értékesítés rohamos visszaesését, s ezzel párhuzamosan a táblagépek iránti kereslet további dinamikus bővülését eredményezheti. Míg ugyanis a tabletek eddig kiegészítő termékként jelentek meg, azaz az emberek többsége PC mellé vásárolt magának ilyen készüléket, addig a jövőben helyettesítők lehetnek, s többen úgy vélik, hogy a vállalatok egy része is táblagépre cserélheti notebookjait. Bár a folyamat minden bizonnyal évekig tart, szakértők szerint már az idén megindulhat, 2015-re pedig minden második eladott számítógép tablet lehet. Az idén a kínálat is gyorsan bővülhet, hogy csak néhány példát említsünk: belép a piacra az Amazon, továbbfejleszti iPadjét az Apple, a Microsoft pedig újabb operációs rendszerrel jön ki.

A laptoppiacot kizárólag az ultrabookok menthetik meg, miközben ugyanis a hagyományos készülékek iránti kereslet jelentősen csökkenhet, addig a könnyű, vékony, de erős gépek értékesítése felfuthat. Az IHS elemzőcég előrejelzése szerint az idén globálisan akár 29 millió ultrabookot is eladhatnak, szemben a tavalyi szűk egymillióval, 2015-ben pedig akár 136 millió ilyen készülék is gazdára találhat világszerte.

A PC-piac átalakulása mellett a másik fontos trend, amelyet szinte senki nem kérdőjelez meg, a közösségi média további rohamos előretörése. Szakértők szerint ezen a területen is a cégek játszhatják a kulcsszerepet, tovább fejlődhet ugyanis a vállalati kommunikáció a közösségi oldalakon, amelyek a fogyasztók és az alkalmazottak elérésében is fontos szerepet játszhatnak a társaságok számára 2012-ben.

Nem kizárólag a kommunikáció tolódik el azonban fokozatosan online irányba a vállalati szférában, hanem az adatkezelés is, így fontos tendencia lesz az idén az úgynevezett cloud computing fejlődése is. A külső szolgáltató által működtetett, internet-kapcsolattal bárhonnan elérhető dokumentumkezelési, vállalatirányítási rendszerek terjedésének irányába hat többek közt a PC-piac átalakulása is, hiszen a táblagépek terjedésével szükségessé válik, hogy az alkalmazottak bárhonnan hozzáférjenek a vállalati adatokhoz. Ez egyébként szakértők szerint, ha nem is 2012-ben, de idővel a munkaerőpiacot is átalakíthatja, újabb lökést adva a távmunkának.

Technológiai újdonságok 2012-ben

Hajlítható mobilok Az idén kerülnek forgalomba az első hajlítható kijelzős okostelefonok. A Samsung már hónapokkal ezelőtt 2012-re ígérte első ilyen készülékeit, míg a Nokia ősszel mutatta be első prototípusát, s bár az értékesítés kezdetét egyelőre nem közölték, szakértők szerint egy éven belül a finn gyártó is piacra dobhatja a kütyüt.

Okosodó tévék Az idén tovább „okosodhatnak” a tv-k, amelyek a várakozások szerint az internetezésen túl a fűtésszabályozásra, de akár a lakás biztonsági rendszerének működtetésére is alkalmasak lehetnek. Komoly lépést jelenthet ezen a területen az Apple szintén ez évre ígért iTV-je, amely feltehetőleg egy új, a mobilkészülékeket is integráló platformot mutat be tévére alkalmazva.

Hangvezérlés Áttörést hozhat 2012 a hangvezérlés területén is. Előrejelzések szerint akár az idén piacra kerülhetnek az első olyan televíziók, amelyek távirányító nélkül, hangvezérléssel működhetők. Szakértők a Sonytól várják az új technológiát, a japán vállalat ugyanis egy olyan innovációt ígért, amellyel felveheti a versenyt az Apple-lel.

Okosodó tévék Az idén tovább „okosodhatnak” a tv-k, amelyek a várakozások szerint az internetezésen túl a fűtésszabályozásra, de akár a lakás biztonsági rendszerének működtetésére is alkalmasak lehetnek. Komoly lépést jelenthet ezen a területen az Apple szintén ez évre ígért iTV-je, amely feltehetőleg egy új, a mobilkészülékeket is integráló platformot mutat be tévére alkalmazva.

Hangvezérlés Áttörést hozhat 2012 a hangvezérlés területén is. Előrejelzések szerint akár az idén piacra kerülhetnek az első olyan televíziók, amelyek távirányító nélkül, hangvezérléssel működhetők. Szakértők a Sonytól várják az új technológiát, a japán vállalat ugyanis egy olyan innovációt ígért, amellyel felveheti a versenyt az Apple-lel.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.