BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Balkáni ügyek 48 milliárdból

A szabálytalanul kifizetett pénzeket, a bírságokat és további kiadásokat is beleértve legalább 247 millió dollárjába, azaz - különböző árfolyamokon – több mint 48 milliárd forintjába került a Magyar Telekomnak és két leányvállalatának a lezárulóban lévő balkáni vesztegetési ügy. Teljesen két év múlva lélegezhet fel a társaság.

Az Egyesült Államokban két évig nem emelnek vádat a Magyar Telekom Nyrt. (MT) ellen vesztegetés és nem megfelelő pénzügyi nyilvántartások miatt, ha ezen idő alatt a távközlési társaság megfelel annak a három feltételnek, amelyeket a megállapodás alapján készült vádirat tartalmaz. E szerint nem sérti meg az USA büntetőjogát, továbbra is működteti megfelelőségi programját, és arról évente jelentést tesz az amerikai igazságügyi minisztériumnak (DoJ). Ha a Magyar Telekom e két év alatt nem sérti meg a megállapodást, két év után ejtik a vádat.

A DoJ által benyújtott vádirat szerint az MT beismerte az abban felsorolt vádakat, és elismerte felelősségét montenegrói és macedóniai kapcsolt vállalkozásainak együtt 31 millió eurónyi szabálytalan, 2005–06-ban történt kifizetéseivel kapcsolatban. Vállalta továbbá, hogy 59,6 millió dollár (14,3 milliárd forint) bírságot fizet.

A hír bejelentésének napján, 2011. december 30-án az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) a fenti ügyben egy végleges ítéletet tartalmazó keresetlevelet nyújtott be az illetékes amerikai bíróságon a társasággal szemben. A keresetlevél benyújtásához az MT hozzájárult, de – mint közleményében hangsúlyozta –, hozzájárulása nem jelenti, hogy beismerte volna a levélben foglaltakat, és azt sem, hogy azokat tagadná. Ha a bíróság jóváhagyja a végleges ítéletet, az a távközlési társaság újabb 25,2 millió dollárjába (6,1 milliárd forint) kerül, amelyet vagyoni előny elvonása miatt kell majd fizetnie, további 6,0 millió dollár (1,4 milliárd forint) kamattal együtt. Ezekre a Magyar Telekom céltartalékként félretette a 90,8 millió dollárt (21,8 milliárd forint).

A cégnek viselnie kellett az ellene folytatott amerikai vizsgálat ottani ügyvédi költségeit, továbbá – a Portfólió.hu gyűjtése szerint – összesen mintegy 20 milliárd forintot fizetett az ügyben indított belső vizsgálatokért. Az ezek nagy részét végző White & Case ügyvédi iroda 2011-ig, azaz három év alatt csak a Magyar Telekom montenegrói és macedóniai leányvállalatainál történt illetéktelen kifizetések tényét és bizonyítékok megsemmisítését állapította meg.

Jogi kérdések

Ha az MT-t az USA-ban elítélték volna, akkor ugyanazon okból Magyarországon már nem lehetne bíróság elé citálni, néhány speciális esettől eltekintve – mondta lapunknak egy jogi szakértő. Csakhogy az MT-t nem ítélték el, vádalkut kötött. Közleménye alapján mégsem kérheti rajta számon a hazai bíróság a vitatott kifizetéseket, hiszen abban az MT nem sorolja fel, hogy milyen amerikai vádak kapcsán ismerte el felelősségét. A balkáni ügyben indult hazai nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda 2008-ban leállította.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.