BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csalódást okozott a Google

Elmaradt az elemzői várakozásoktól a Google negyedik negyedévi eredménye, elsősorban a növekvő tőkeberuházások miatt emelkedő költségek miatt.

Az internetes óriás 2,71 milliárd dolláros, azaz részvényenként 8,22 dolláros negyedik negyedévi nyereséget ért el, ami magasabb az előző év hasonló időszaki 2,54 milliárd, részvényenként 7,81 dollárnál. 

Az egyes egyszeri tételek nélkül számított nyereség részvényenként 9,50 dollárra nőtt az egy évvel korábbi 8,75 dollárról. E mutató tekintetében elemzők részvényenként 10,49 dolláros nyereséget vártak.

A Google árbevétele 25 százalékkal 10,58 milliárd dollárra nőtt. A marketing partnereknek folyósított jutalékok nélkül számított árbevétel 28 százalékkal 8,13 milliárd dollárra bővült, ám elmaradt az elemzők által várt 8,41 milliárd dollártól.

A társaság papírjaival az amerikai zárást követő határidős kereskedésben 9 százalékos eséssel 582,22 dolláron kereskedtek. 

Patrick Pichette, a társaság pénzügyi igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Google jelentős tőkeberuházásokat hajtott végre, így adatcentereket, szervereket és hálózati eszközöket vásárolt. Ennek eredményeként a társaság árbevételhez arányosított kiadásai 30 százalékról 32 százalékra nőttek.

A Google az október-december időszakban 1.114-el 32.467 főre emelte alkalmazottainak számát. Az előző év egészében csaknem nyolcezerrel növelte munkatársainak létszámát.

A Wedgewood Partners elemzője, David Rolfe szerint az eredmények "jól jellemzik a Google-t, nem lassítanak, ha beruházásokról van szó".

Kim Forest, a Fort Pitt Capital elemzője ugyanakkor óvatosabb véleményt fogalmazott meg: "Már rögtön nem olyan vonzó a Google. Fel kell tenni a kérdést, hogy hova is tűnik az a sok pénz. Mire költik? Az az érzésem, hogy a Chrome-hoz, illetve az Androidhoz hasonló felületekre".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.