BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csődvédelmet kért a Kodak

Bár néhány nappal ezelőtt még piaci pletykáknak, spekulációnak minősítette a súlyos helyzetéről elterjedt híreket az amerikai Eastman Kodak, mostanra kiderült, a világ egyik legnagyobb, 1892-ben alapított fotóműszaki vállalata csődvédelmet kért. A cég körüli gondok nem új keletűek, a valódi okok a 90-es évekre vezetnek vissza, ekkortól kezdte kiszorítani a digitális fényképezés a filmet. A Kodaknak utoljára 2007-ben volt profitja. A társaság vesztesége a tavalyi első három negyedéves adatok szerint 647 millió dollárra rúgott, az egy évvel korábbi 92 milliós mínusszal szemben.

A vállalat igazgatótanácsa közölte: sikerült 950 millió dollár kölcsönt szerezni a Citigrouptól; a tizennyolc hónapos futamidejű hitel elég lehet ahhoz, hogy megkezdődjön a cég átszervezése. A Financial Times értesülése szerint a Kodak megbeszéléseket kezdett a hitelező bankokkal új hitelkeretről, amelyet a csődbejelentés után venne igénybe.

A társaság az utóbbi időben több mint ezer szabadalom eladásából igyekezett pénzhez jutni, az adásvételi tárgyalások azonban eddig nem jártak sikerrel. Számos pert is indított – egyebek között az Apple, a HTC Corp., a Samsung és a Fuji Film ellen –, kártérítéseket követelve szabadalmai megsértésére hivatkozva – emlékeztetnek hírügynökségi jelentések. Antonio Pérez, az Eastman Kodak vezérigazgatója a Reutersnek úgy nyilatkozott, világszínvonalú, karcsú digitális képalkotási és tudományos céggé szeretnének alakulni és ehhez az igazgatótanács egyöntetű véleménye szerint a csődvédelem a legjobb út. Szeptember végén a Kodak 5,1 milliárd dolláros eszközállománya mellé 6,75 milliárdos kinnlevőség társult, ezért kell a cégnek eladni a mintegy 1100 elemből álló szabadalmi portfólióját.

A cég bejelentése szerint a Kodak külföldi leányvállalatait nem érinti a csődvédelem. Az azonban tény, hogy magyar leánycégének, a Kodak Fényképészeti, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek évek óta folyamatosan csökken az árbevétele: 2001-ben még valamivel több mint nyolcmilliárd forintos forgalma volt, rá egy évre ez az összeg csaknem megfeleződött. Hat évvel ezelőtt már a hárommilliárdot sem érte el, egy évvel később pedig ennek kevesebb mint a felére apadt. 2010-ben már mindössze 641 milliós árbevételről adott számot a fotócég, 25 milliós veszteség mellett. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.