BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem garasoskodnak az IT-cégek

Több mint egy évtizede senki nem kapott akkora részvénycsomagot munkáltatójától, mint az Apple új vezére. Tim Cook jövedelme 2011-ben bő hatszorosa volt az egy és több mint kétszázszorosa a két évvel korábbinak.

Szinte biztosra vehető, hogy az Apple vezérigazgatói székében Steve Jobsot váltó Tim Cook volt a világ legjobban fizetett menedzsere 2011-ben. Az iPhone gyártója a héten hozta nyilvánosságra a február 23-ai éves rendes közgyűlés előterjesztéseit, amelyben a cégvezetők tavalyi juttatásai is szerepelnek, a dokumentumból pedig kiderül, hogy a Tim Cook, aki augusztusban vette át a társaság irányítását, összesen 378 millió dollárral (jelenlegi árfolyamon mintegy 92 milliárd forinttal) gazdagodott munkaadója révén. Ezzel az Apple első embere biztosan megelőzte a 2010-es kereseti listát még vezető Philippe Dauman Viacom-vezért, aki egy esztendővel korábban „csak” 84,5 millió dollárt vihetett haza.

Tim Cook – aki egyébként 2009-ben 1,6, tavaly pedig 59 millió dollárt keresett – elsősorban egy részvényopciónak köszönheti mesés jövedelmét. A vezérigazgató alapfizetése ugyanis mindössze 900 ezer dollár, ez korántsem számít magasnak egy olyan méretű vállalatnál, mint az Apple. Cook azonban augusztusban, amikor átvette a társaság irányítását egy egymillió részvényből álló csomagot is kapott munkáltatójától, amelynek akkori piaci értéke a társaság tájékoztatása szerint meghaladta a 376 millió dollárt. Ennél nagyobb pakettet Wall Street-i források szerint több mint egy évtizede egyetlen menedzser sem kapott, legutóbb 2000-ben épp az Apple-nél Steve Jobsot jutalmazták ennél is nagyobb értékű csomaggal: a legendás alapító 40 millió papírt kapott, amely akkor 600 millió dollárt ért.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Tim Cook nem értékesítheti azonnal egymillió papírját, a juttatás feltétele ugyanis az volt, hogy a vezérigazgató legalább 10 évig a cég szolgálatában marad. Ennek megfelelően az opció első felét 2016-ban, másik felét pedig 2021-ben hívhatja le. Addig úgy fest, be kell érnie alapfizetésével, amely azonban az idén – ha a közgyűlés megszavazza az előterjesztéseket – már 1,4 millió dollár lesz.

Tim Cook jövedelmének hatalmas ugrása azért is lehet kissé meglepő, mert az Apple eddig is igen bőkezű volt felső vezetőivel. A jelenlegi cégvezető, aki korábban operatív igazgatói pozíciót töltött be a vállalatnál – a CNN legutóbbi összeállítása szerint – 2010-ben a harmadik legjobban fizetett menedzser volt az IT-szektorban, s rajta kívül – köszönhetően a társaság részvényprogramjának – még három másik Apple-alkalmazott is bekerült a tíz legjobban kereső vállalati vezetők közé.

Ez alapján úgy tűnhet, hogy egy IT-menedzser nem is dolgozhat jobb helyen, mint az Apple, 2010-ben azonban volt egy vállalat, amely még az iPhone gyártójánál is többet fizetett vezetőinek. Az Oracle ugyanis öt tagot delegált a CNN listájának top 10-ébe, úgy, hogy a lista első két helyén is a szoftvergyártó vezetői álltak. Érdekesség, hogy tavalyelőtt az abszolút első – nem meglepő módon szintén egy masszív részvénycsomagnak köszönhetően – az a Mark Hurd lett, aki mindöszsze szűk négy hónapot dolgozott az Oracle-nél 2010-ben, hiszen szeptemberben azt követően lett a vállalat igazgatója, hogy egy hónappal korábban lemondott a HP vezérigazgatói posztjáról.

Más kérdés, hogy 2010-ben a 15 legjobban fizetett menedzser alig másfélszer annyi pénzt kapott, mint Tim Cook tavaly. Ennek ellenére korántsem biztos, hogy az Apple a CNN következő listáján is olyan népes delegációval képviselteti magát, mint a legutóbbin, a vezérigazgató jövedelmének megugrásával párhuzamosan ugyanis a többi top- menedzser juttatásai csökkentek, mivel 2011-ben csak az új vezér kapott komolyabb részvénycsomagot.

Egydollárosok klubja – jelképes összegért irányítanak

Akad néhány topmenedzser, aki jelképes – gyakran egydolláros – összegért vállalja a cég irányítását. Az egydollárosok klubjába tartozik többek közt a Google két alapítója, Larry Page és Segey Brin, akik évek óta részvényopciót sem kérnek cégüktől, ahol elnöki pozíciót töltenek be, de ennyit keres a Facebook megálmodója, Mark Zuckenberg is. Hivatalosan egy dollár az alapbére Larry Ellisonnak is, az Oracle első embere azonban 2010-ben egyéb juttatásként majd 80 millió dollárt kapott a szoftveróriástól.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.