BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tarlós: Nulla az esélye a havi tízezres útdíj-matricának, videó

Semmilyen körülmények között nem támogatja Tarlós István főpolgármester az útdíj bevezetését.

Semmilyen körülmények között nem támogatja Tarlós István főpolgármester az útdíj bevezetését, és biztos abban, hogy ezt a miniszterelnök és a kormány sem teszi.

A főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy a matricás, 10 ezer forintos útdíjat bevezetik Budapesten; mint mondta, ez elméleti lehetőség volt a 12 alternatíva közül, s a legsúlyosabb, legtöbb kockázati elemet tartalmazó javaslat volt.

Az Index hétfőn számolt be arról, hogy a főpolgármester a BKV finanszírozásának megoldására nyolc lehetőséget tárt a kormány elé, amelyből a gazdasági tárca csak egyet támogat: a havi tízezer forintos úthasználati díjat. Ezt a portál szerint a főváros területén minden közutat használó gépkocsira meg kellene váltani, papíralapú matrica formájában.

Ezt Tarlós István "súlyos ötletnek" nevezte, jelezve, hogy ez nem a főváros álláspontját tükrözi. A főpolgármester véleménye szerint "ha egy kerületi polgármesternek ilyen javaslata van, azt a maga nevében adja elő", nevet azonban nem említett.

Rogán Antal tegnap közölte, hogy az általános útdíj helyett egy differenciált dugódíj bevezetését tartja racionálisabb és igazságosabb megoldásnak. A fideszes politikus visszautasította, hogy javaslatot tett volna az általános útdíj bevezetésére. Mint közölte: ez a főpolgármester által a kormánynak megküldött nyolcpontos javaslatban szerepel, "melynek minden elemét a Budapesti Közlekedési Központ dolgozta ki és foglalta írásba". Megjegyezte: támogatja, ha a főpolgármester az említett részt visszavonja, "mert az általános útdíj helyett egy differenciált dugódíj bevezetése sokkal racionálisabb és igazságosabb megoldás lenne".

Tarlós István főpolgármester a sajtó első találgatásai után nyilvánosságra hozta a levelet, amelyet Orbán Viktornak írt a BKV megmentéséről. Ebből pedig kiderül, hogy valóban megvizsgálta a főváros vezetése a tízezer forintos útdíj bevezetésének lehetőségét, azonban az is, hogy nem támogatják azt. Ettől azonban nem kizárt, hogy mégis lenne útdíj mindenkinek, aki legalább egyszer behajt autóval a fővárosba: azt az értesülést eddig nem cáfolta senki, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium épp ezt az ötletet szemelte volna ki megvalósíthatónak.

A Városházán úgy számoltak, hogy ha bevezetnék az útdíjat, a nagyjából 600 ezer fővárosi vagy oda behajtó autó mintegy felével bliccelnének, további 60 ezer jármű tulajdonosai pedig inkább a tömegközlekedést választanák. A bevétel még így is 32 milliárdos volna, ám a városvezetés nem javasolja a bevezetést. Egyrészt azért, mert a betartását ellenőrizni géppel nem lehetne, csak élő munkaerővel és rendőrségi jelenléttel, másrészt pedig mert aránytalanul terhelné szerintük a csak városon belül rövid távokon közlekedő budapesti autósokat az ingázókkal szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.