BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Globális előretörésben az élelmiszer-biztonság

Nem csupán fogyasztói elvárás az élelmiszer-biztonság, mára komoly piacvesztést okozhat egy-egy hiba ezen a téren. A kulcskérdéssé vált terület a távol-keleten is hódít, a steril csomagolásairól híres Tetra Pak legfontosabb piaca ma már Kína évi 40 milliárd termékkel.

Az ellátási lánc hosszabbá válásával és az egyre szigorúbb előírásokkal mára az élelmiszer-biztonság területe az iparág egyik legfontosabb területévé vált, amelynek nem megfelelő szintű kezelése komoly piacvesztést okozhat – hangzott el azon a témában megrendezett sajtóeseményen, amelyet a Tetra Pak budaörsi telephelyén tartottak.

A cég képviselői előadásukban hangsúlyozták: az élelmiszer-biztonság kérdésköre mára nem csupán fogyasztói elvárás, a vevők révén mára piacvesztést okozhat, ha egy cég hibát vét ezen a területen. Az élelmiszeriparban mára a beszállítói partnerek és a kereskedők is elvárják az élelmiszer-biztonság magas szintű kezelését.
Az élelmiszer-biztonság egyik fontos eszköze lehet a csomagolóanyagok megfelelő megválasztása. „A cégalapító filozófiája szerint a csomagolásnak többet kell megtakarítania, mint amennyibe kerül" – mondta el előadásában Kampós Jenő a vállalat key account igazgatója.

Hozzátette: a költséghatékonyság érdekében a Tetra Pak nem csak biztonságos, aszeptikus csomagolási technológiát kínál, hanem rendszerszintű szolgáltatást. Ennek érdekében a cég élelmiszerfeldolgozó gépeket, csomagológépeket, és magát a csomagolóanyagot is biztosítja, valamint ennek műszaki szervizelését is.

Az élelmiszer-biztonság kérdésének globális középpontba kerülését jól jelzi, hogy míg húsz évvel ezelőtt a Tetra Pak térképén nem szerepelt Kína, addig a távol-keleti ország mára a vállalat legnagyobb piacává vált. Az országban több mint 40 milliárd darab csomagolt élelmiszeregységet adnak el évente. Ezt egy másik feltörekvő ország követi: Brazília, ahol 12 milliárdos piacot bonyolít évente a cég. Csak ezután következik a legnagyobb piacok sorában az Egyesült Államok és Kanada.

A cég a legjelentősebb szerepet a tejtermékek piacán játssza. A csomagolt élelmiszerek 63 százaléka folyékony tejtermék, csaknem 18 százaléka pedig gyümölcslé. Ezen felül egyéb üdítőitalokat, alkoholos italokat és ételeket is csomagolnak a cég üzemei világszerte.

Az élelmiszer-biztonság ellenőrzésének gyakoribbá tétele, a kontroll hatékonyságának javulása a kormányzat célja is. Ennek érdekében a kabinet átszervezte az élelmiszer-ellenőrzés rendszerét, és bevezette az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat. A korábban öt külön rendeletben szabályozott díjtételeket új, egységes jogszabály foglalja össze, amely augusztus 1-jén lép hatályba. A vidékfejlesztési miniszteri rendelet az állategészségügy, a növényvédelem, az élelmiszer- és takarmánybiztonság, az állattenyésztés, illetve a talajvédelem és az ökológiai termelés szakterületén alkalmazandó igazgatási szolgáltatási díjakat tartalmazza.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló jogszabály a korábban széttagolt szakterületek tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) keretei közé szervezte.
„A szóban forgó adó a teljes agrobizniszt érinti, kezdve a termelőktől a takarmány előállítóin át a feldolgozókig és a kereskedőkig. Az egyik probléma ezzel azonban az, hogy egy halmoztatott adóztatásról van szó" – nyilatkozta a közteherrel kapcsolatban korábban a Világgazdaságnak Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke.

A díjjal kapcsolatban már a kezdetektől felmerült az a kérdés, nem minősül-e újabb forgalmi típusó adónak, és ezzel nem ütközik-e uniós direktívákba annak bevezetése, ám adószakértők szerint mivel a hozzáadott érték típusú adó mellé levonási jog nem társul, ezért nem valószínű, hogy ezt az Európai Közösségek Bírósága egyfajta második áfaként értelmezné.

Régiós központ a beruházás után
Mintegy 7 millió euró értékű hatékonyságnövelő fejlesztést hajtott végre májusban a Tetra Pak Hungária Zrt. Budaörsön. A vállalat saját forrásból végrehajtott beruházása révén mintegy felével, 2300 négyzetméterrel bővítette magyarországi gyártó egysége alapterületét. Az összeg a már elkészült épületbővítést, az új palettázó gépet és a vágási terület átépítését, 2 új doktoráló gépet foglal magába.
A Tetra Pak budaörsi gyárát 1989-ben alapították, amely mára a közép-európai térség legnagyobb gyára lett és több mint kétszáz főt foglalkoztat. Az üzem évente kétmilliárd csomagolt egységet állít elő, ennek 94 százaléka exportra kerül. A legfőbb vevők között van Lengyelország, és Németország, amelyek együttesen a külpiacok több mint felét fedik le. Ezen felül jelentős vevő még Szlovákia, Svájc és és Ausztria is.

A Tetra Pak globális eredményei számokban

9 gépgyár
42 csomagolóanyag- és csavarzárgyár
170 országban terített termékkör
11 kutatás-fejlesztési egység
16 műszaki képzési központ
22896 alkalmazott
10,36 milliárd eurós forgalom

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.