BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Okostelefonokkal megduplázta nyereségét a Samsung

Az előzetes adatok szerint a vártnál jobb eredményekkel zárta 2012 harmadik negyedévét a világ legnagyobb televízió- és mobiltelefon-gyártójának számító dél-koreai Samsung. A cégvezetés pénteken kiadott közleménye alapján a társaság árbevétele a vizsgált három hónapban 51 és 53 ezer milliárd von (45,9 és 47,7 milliárd dollár) között lehetett, ami majd 30 százalékkal magasabb az egy esztendővel korábbinál, miközben az üzemi eredmény duplájára, 8 100 ezer milliárd von közelébe emelkedett.

Bár a számokat a hónap második felében várható gyorsjelentésben pontosítja majd a Samsung, az adatok alapján már most látszik, hogy teljesítménye felülmúlta az elemzők várakozását: a Bloomberg 32 szakértő megkérdezésével összeállított konszenzusa 7580 milliárd vonos nyereséget és 51 600 milliárdos forgalmat valószínűsített.

A dél-koreai társaság jó teljesítményét elsősorban okostelefon-gyártó üzletág szárnyalásának köszönheti. Becslések szerint 57,1 millió ilyen készüléket adott el a harmadik negyedévben, 6,5 millióval többet, mint az előző három hónapban. Ennek eredményeként a divízió forgalma 80, míg üzemi eredménye majd 100 százalékkal ugorhatott meg éves összevetésben, miközben a Samsung részesedése a globális okostelefon-piacon átlépte a 32 százalékot.

Az eredmény soron feltehetőleg jól teljesített a cég szórakoztató-elektronikai üzletága is. Az elemzői várakozások szerint a divízió forgalma a globális tévépiac szűkülése miatt ugyan minden bizonnyal jelentősen, mintegy 15 százalékkal csökkent. Eredményét azonban ezen a területen is számottevően növelte a társaság: a becsült 585 milliárd von közel két és félszerese az előző esztendő hasonló időszakában mértnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.