BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin a világ legnagyobb olajkonszernjét hozná létre

Vlagyimir Putyin újabb ügyes húzással lep meg: A Kreml főnöke arra törekszik, hogy az orosz olajipar további részeit vonja állami ellenőrzés alá - írja a Süddeutsche Zeitung.

Az, hogy ez sikerül-e neki, az oligarcháktól és - a British Petroleum (BP) brit olajkonszerntől függ. A Kreml ellenőrzése alatt álló Rosznyefty ugyanis át akarja venni a BP-nek a TNK-BP orosz-brit vegyesvállalatban lévő tulajdonrészeit.

A BP állítólag akár 20 milliárd dollárt kapna, továbbá 10-20 százalékos tulajdonrészt szerezne a Rosznyefty-ben – számolt be a Financial Times (FT). A BP vezetése pénteken tanácskozik az ajánlatról. A briteknek jelenleg 50 százalékos a tulajdonrészük a TNK-BP-ben.

A Rosznyefty befolyásos főnöke, Igor Szecsin, aki egyben Putyin bizalmasa, az FT szerint a brit energiaóriásnak 28 milliárd dollárt ajánlott fel a TNK-BP-ben lévő tulajdonrészéért.

A Süddeutsche Zeitung szerint az orosz energiaügyi minisztériumnak nincsenek aggályai. Alekszandr Novak energiaügyi miniszter jelezte, hogy nem látja a monopólium kialakulásának a veszélyét. Putyin pedig síkraszállt az üzlet nyélbeütése mellett. A megegyezéssel a BP az orosz állam után a legnagyobb Rosznyefty részvényessé válna – mondták szakértők a bajor lap szerint.

A brit és az orosz konszern már többször jelezte a "stratégiai partnerséget", amelybe az északi-sarki orosz nyereséges projektek is beletartoznak. Éppen most szeptemberben találkozott Putyin a BP főnökével, Bob Dudley-val. Putryin vissza akarja szerezni az állami ellenőrzést az ipari ágazatok felett, amelyeket a Szovjetunió összeomlása után rendkívül kedvező áron magánbefektetőknek adtak el - írja összegzésül a Süddeutsche Zeitung.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.