BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A cégek egyelőre nem veszik az új Windowst

Felemásan értékelték szakértők a Microsoft új operációs rendszerének első havi teljesítményét. A világ egyik legnagyobb szoftvergyártójának számító amerikai társaság illetékes vezetői a hét közepén egy sajtóeseményen arról számoltak be, hogy az október 26-án megkezdett értékesítés óta 40 millió Windows 8 licence talált gazdára világszerte. Mindez azt jelenti, hogy az új operációs rendszer elődjénél, Windows 7-nél kissé erősebben kezdett, abból a verzióból ugyanis az első 10 hétben 60 millió fogyott.

Ágazati elemzők ugyanakkor felhívták a figyelmet: a 40 milliós értékesítés korántsem jelenti azt, hogy már ennyi személyi számítógépen fut a Windows legújabb verziója. Ennek magyarázata, hogy számos esetben a licence-t a PC-gyártók vásárolták meg, amelyek azonban a vállalati szférának egyelőre rendkívül kevés, az új operációs rendszerrel felszerelt készüléket tudnak csak eladni.

A StatCounter adatai szerint így jelenleg nagyjából alig 15 millió számítógépen használhatnak Windows 8-at, ami figyelembe véve, hogy világszerte mintegy 1,5 milliárd PC működik, 1 százalék körüli részesedést sejtet. Mindez azt jelenti, hogy ebben a mutatóban az új verzió egyelőre alulmúlja elődjét, az ugyanis az első hónapban már 3 százalék körüli részt hasított ki a piacból. Az első hetek tapasztalatai alapján a Microsoft számára a következő hónapok legnagyobb kihívása az lesz, hogy a nehezebben váltó vállalati szegmenst rávegye az új termék használatára. A gyártónak a Windows 7-tel könnyebb dolga volt, az a verzió ugyanis jóval kevesebb újítást tartalmazott. A céges felhasználók meggyőzésénél persze a siker nagyban függ attól is, hogy a Windows 8 milyen sebességgel terjed el a konzumer szegmensben.

Elpárolgott a kezdeti optimizmus

Látszólag egyelőre a befektetők sem tudják eldönteni, hogyan ítéljék meg a Windows 8 kilátásait. A bevezetést követő napokban a Microsoft felülteljesítő volt: miközben technológiai cégek részvényárfolyamának mozgását jelző Nasdaq Composite index stagnált, a társaság papírjai 6 százalékkal erősödtek. November elején azonban lejtőre került a Microsoft, a cég értéke nagyjából tizedével zuhant, s bár azóta volt némi korrekció, a részvények most is mintegy 2 százalékkal kevesebbet érnek, mint az új termék piacra dobása előtt.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.