BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Kúriához fordult a negyedik mobilcég

Jogorvoslat Ahogy arra számítani lehetett, tovább küzd a tervezett negyedik mobilcég azért a frekvenciablokkért, amit a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) január végén zárult pályázatán nyert el. A Világgazdaság társasághoz közeli forrásból úgy értesült, hogy a három állami vállalat – a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek, illetve a Magyar Fejlesztési Bank – tulajdonában lévő MPVI az utolsó pillanatban beadta a rendkívüli jogorvoslati kérelmet a Kúriához, azaz kérvényezte, hogy a testület vizsgálja meg a társaságot elkaszáló, illetve az NMHH-t eljárási hibák miatt elmeszelő jogerős bírósági ítéletet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a három állami vállalat alkotta konzorcium az NMHH döntése alapján 10 milliárd forintért vásárolhatta meg a 900 megahertzes frekvenciasáv egybefüggő, öt megahertzes, önálló szolgáltatás indítására is alkalmas blokkját. Bár a konkurensek fellebbeztek a médiahatóság januári döntése ellen, a szervezet márciusban másodfokon is megerősítette határozatát. A három már piacon lévő szolgáltató ezt követően fordult jogorvoslatért a Fővárosi Törvényszékhez, amely többszöri halasztás után szeptember közepén hatályon kívül helyezte az NMHH végzését.

Az MPVI mostani döntése, illetve a lépés időzítése, annak ellenére nem okozott komoly meglepetést, hogy az elmúlt hetekben egyre több szakértő vélekedett úgy: a kabinet már lemondott az állami mobilcég elindításáról. (A negyedik mobilcégnek értesüléseink szerint a kezdetektől komoly ellenzéke volt a kormányzaton belül is.) Azt ugyanakkor – a kormány éppen aktuális álláspontjától függetlenül – szinte mindenki biztosra vette, hogy az MPVI – vagy a médiahatóság – megragadja az utolsó szalmaszálat, és a Kúriához fordul, sőt az elemzők többsége abban is egyet értett, hogy a rendkívüli jogorvoslati kérelem benyújtásával az utolsó pillanatig várni fog a társaság.

Az persze igencsak kérdéses, hogy mit remélhet az MPVI a jogorvoslattól, ágazati szakértők szerint ugyanis annak, hogy a grémium ismét hatályba helyezi az NMHH végzését rendkívül csekély az esélye. Ennek fényében igen valószínű, hogy az állami mobilszolgáltató nem kezdheti meg működését, a három állami cég által megvásárolt blokk pedig visszakerül a médiahatósághoz. Ha így alakul, az NMHH újabb árverésen értékesítheti a szabad frekvenciát, a korábbi kísérletek tapasztalatai alapján azonban igencsak valószínűtlen, hogy azt egy új piaci szereplő vásárolja meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.