BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre is lassan bővülhet a vállalati informatikai piac

Informatika A táblagépek, az okostelefonok és a felhő alapú szolgáltatások hajthatják a távközlési eszközök értékesítését

Jövőre sem fog szárnyalni a globális vállalati IT-piac, legalábbis erre lehet következtetni a Gartner friss jelentéséből. Az előrejelzés alapján 2013-ban a cégek világszerte 2679 milliárd dollárt költhetnek különböző informatikai berendezésekre és szolgáltatásokra, ami ugyan némileg meghaladja az idei prognózisban szereplő bő 2600 milliárdot, a növekedés üteme azonban mindössze 2,5 százalék lehet, ez pedig korántsem nevezhető dinamikusnak.

A Gartner elemzői szerint a viszonylag gyenge teljesítmény azzal magyarázható, hogy az IT-re legtöbbet (már az idén is 467 milliárd dollárt) fordító – egy ágazatként kezelt – feldolgozóipar és bányászat mindössze 2,3 százalékkal költ majd többet jövőre, mint az idén. Más kérdés, hogy a prognózis alapján a többi iparágban sem pörög majd fel számottevően az informatikai beszerzés: a közlekedési és a biztosítási szektor esetében várt 4 százalékos gyarapodás már kimagaslónak számít, miközben az árbevétel-arányosan legtöbbet költő bankok várhatóan csak 3,5 százalékkal szánnak majd többet IT-re, mint 2012-ben.

Mindez egyébként az is jelenti, hogy a vállalati költés minden bizonnyal visszafogottabban bővül majd a következő esztendőben, mint a teljes globális IT-piac. Itt ugyanis a növekedés gyorsulására számítanak a Gartner szakértői: az idei 3 százalékos emelkedés után 2013-ban 4,4 százalékkal 3786 milliárd dollárra nőhet a forgalom.

Az IT szektor egyes szegmensei közül a legjobb teljesítményt – elsősorban az okostelefonok és a táblagépek, illetve a felhő alapú szolgáltatások rohamos terjedésének köszönhetően – a különböző távközlési eszközök nyújthatják, itt az idei majd 10 százalékos bővülést követően jövőre további 8,3 százalékkal gyarapodhat a globális értékesítés. Az ágazati átlagot meghaladó növekedést vár a piackutató a hardver és szoftverpiacon is, a távközlési szolgáltatások forgalma azonban – elsősorban a fejlett országokban jellemző erős verseny, s az ebből eredő árerózió miatt – a mobilnet gyors terjedése ellenére is mindössze 2,3 százalékkal haladja majd meg a 2012-est. Utóbbi egyébként így is előrelépésnek számít, az idén ugyanis ebben a szegmensben ennél is kisebb növekedést valószínűsít a Gartner.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.