BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobilforradalom a pénzforgalomban

Az idén 4 milliárd dollár értékben fizethetnek világszerte az NFC-technológia segítségével, 2017-re pedig 191 milliárd dollárra emelkedhet ez az összeg. Itthon jövőre indulnak „élesben” a megoldást használó szolgáltatások

Már eddig is az élet számos területét alakították át az okostelefonok, és a jelek szerint a változások sorának még korántsincs vége. Az érintett iparági szereplők és a kutatócégek előrejelzései szerint ugyanis újabb forradalom készülődik a pénzforgalomban, a bankjegyek és érmék után úgy tűnik, a bank- és hitelkártyáknak is egyre többen mondanak búcsút.

Az idén várhatóan mintegy 4 milliárd dollárnyi kifizetés történik az NFC (Near Field Communication) technológia segítségével az ABI Research jelentése szerint. Ez az összeg azonban a következő években rendkívül dinamikusan nő majd, a kutatócég számításai alapján 2016-ban már a 100 milliárd dollárt is átlépheti az NFC-s fizetések értéke, 2017-re pedig elérheti a 191 milliárd dollárt. Az ABI várakozásai szerint a legkorábban a közlekedésben és a jegyértékesítésben terjedhet el széleskörűen a technológia. A cég előrejelzése alapján 2017-re az NFC-képes mobilkészülékek 26 százalékán lesz majd valamilyen, az érintés nélküli jegyvásárlást segítő alkalmazás. A közlekedési társaságok pedig kiegészítő szolgáltatások széles skáláját kínálhatják majd, többek között útvonaltervezést, menetrendeket, de emellett hűségakciókat is indíthatnak és akár termékek árusítását is megkezdhetik az új technológia használatával.

A következő években rendkívül gyorsan nőhet az NFC - technológia alkalmazására képes mobiltelefonok száma a világban – mondta el érdeklődésünkre Pukler Gábor, a Mobilitás és Multimédia Klaszter és a Magyar Mobiltárca Szövetség elnöke. A szakember közlése szerint már jelenleg is mintegy 70-féle okostelefonnal lehet használni a két vagy akár több eszköz között, biztonságos csatornán keresztül történő, érintés nélküli kommunikációs megoldást, de két éven belül már minden második ilyen készülékben benne lehet az ilyen fajta információáramlást lehetővé csip.

Az alapvetően néhány centiméteren belül működő NFC kommunikációt jelenleg elsősorban fizetéseknél alkalmazzák, de Pukler Gábor elmondása szerint tulajdonképpen az összes mágneses-csipes kártya virtualizálására alkalmas a technológia. Így a bankkártya mellett például a klub- és hűségkártyák helyettesítésére is jók lehetnek az NFC megoldásra épülő, mobil pénztárcaként funkcionáló applikációk. De akár a kártyás beléptetőrendszereket is kiválthatják a szakember szerint, és erre már vannak hazai példák, több távközlési cégnél is bevezették ezt a technológiát.

Persze ahhoz, hogy minél gyorsabban és minél szélesebb körben elterjedjenek az NFC technológián alapuló megoldások széleskörű összefogásra van szükség az érintett piaci szereplők között, emellett pedig komoly edukációs tevékenységet is kell végezni. Az összefogás már megvan, a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone, a SuperShop, az OTP és a MasterCard által tavaly júniusban létrehozott Magyar Mobiltárca Szövetségnek például már több tucat tagja van. A szervezet egy tavalyi konferenciáján már arról beszéltek, hogy 2013 közepére az országban félmillió, az NFC technológia alkalmazására képes okostelefon lesz majd forgalomban, vagyis a potenciális felhasználói tábor is már meglehetősen nagy lesz. Ahhoz azonban, hogy tényleg alkalmazzák is a megoldást, élményt kell nyújtani a fogyasztóknak – hangsúlyozta Pukler Gábor. A felhasználói élményt pedig a rendkívül gyors és egyszerű pénzügyi tranzakciók mellett az jelenti, hogy a fogyasztók bármilyen terminál megérintése nélkül vehetik igénybe a különböző kedvezményeket, érvényesíthetik kuponjaikat, vagy juthatnak többlet információhoz a termékekről, akciókról.

A tervek szerint 2013-ban indulnak majd el Magyarországon az első olyan szolgáltatások élesben, amelyek az NFC technológián alapulnak – mondta el Pukler Gábor. Gyors üzleti megtérülést azonban nem érdemes várniuk a szolgáltatóknak az új megoldástól a szakember szerint.

Az NFC ereje inkább abban a hozzáadott értékben van, amit a felhasználóknak nyújt, és ami a kényelemből és gyorsaságból adódóan növelheti az adott márka elfogadottságát, javíthatja a vállalat megítélését.

Mobilfizetés a vidéki közműveknél

A Szegedi Vízmű Zrt. is csatlakozott a MasterCard Mobile elfogadók táborához, ami azt jelenti, hogy Szeged közel nyolcvanezer háztartásában mostantól a kézhezvételt követően azonnal, mobiltelefonon is kifizethető a víz- és szennyvízelvezetési díj. A fogyasztónak nincs más dolga, mint okostelefonjára letölteni a Cellum által fejlesztett MasterCard Mobile alkalmazást, aktiválni a bankkártyáját, majd a számlákra nyomtatott QR-kódot lefényképezve befizetni a sárga csekket. A Cellum Sales House jelenleg 40 különböző közművállalattal tárgyal a mobilfizetés bevezetésének lehetőségeiről. A társaság közlése szerint az év végére egy tucat fölött lesz azoknak a közműszolgáltatóknak a száma, amelyeknél elérhető lesz ez a fizetési mód.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.