BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyobb veszélyt jelent manapság a kártékony levélszemét

Felmérés A Kaspersky Lab szerint a hirdetések migrációja miatt egyre növekszik a nemkívánatos e-mailek aránya

Miközben általában csökkenő tendenciát mutat világszerte a levélszemét alakulása, a kártékony levelek aránya megszaporodott az idei harmadik negyedévben – áll a Kaspersky Lab idei harmadik negyedévet vizsgáló legújabb elemzésében. Az előző negyedévvel összehasonlítva a spam forgalom 2,8 százalékkal 71,5 százalékra csökkent, ezzel egyidejűleg ugyanakkor 3-ról 3,9 százalékra nőtt a kártékony e-mailek aránya.

A csökkenő tendencia viszont részben annak is köszönhető, hogy a nyári időszakban a szabadságolások miatt jelentősen visszaesett az üzleti folyamatok száma. Azzal is magyarázható továbbá, hogy a reklámüzenet-küldők az e-mailről fokozatosan áttérnek más online platfomokra, például a banner hirdetésekre, közösségi média oldalakra, kupon szolgáltatókra és egyéb célzott hirdetésekre. Az előbb említett migráció odavezetett, hogy megnőtt a rosszindulatú csatolmányokat vagy tiltott áruhirdetéseket és csaló technikákat tartalmazó spamek aránya. A felmérés jól mutatja a kiberbűnözők találékonyságát is, akik a legtöbbször hivatalos értesítésnek álcázzák az ilyen jellegű üzeneteket. A hamis e-mailek között az információbiztonsági cég szakértői olyan leveleket találtak, amik látszólag tárhely szolgáltatóktól, banki rendszerektől, közösségi oldalakról, online áruházaktól és egyéb szolgáltatásoktól származtak.

A tanulmány külön rávilágított arra is, hogy a kiberbűnözők kiemelt figyelmet fordítanak a kupon szolgáltatásokra - kihasználva azok népszerűségét - , hogy rosszindulatú hivatkozásokat, vagy mellékleteket juttassanak el az címzettekhez. A csalások negatív hatásait a kupon szolgáltatók szenvedik el, mivel a kiberbűnözők új ajánlatokat tartalmazó emaileket küldenek a nevükben.

„Az elmúlt évben szakembereink két párhuzamos trendet vázoltak fel: a spamek aránya csökkent, azonban a rosszindulatú levelek száma enyhe növekedést mutatott. Több, mint valószínű, hogy ez a két tendencia a jövőben is folytatódni fog, mivel a jogszerű áruk és szolgáltatások hirdetőinek migrációja miatt továbbra is csökkenni fog a kéretlen levelek száma” – mondja Andis Stainmanis, a Kaspersky Lab Baltikumért, Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős ügyvezető igazgatója.

Ami az egyes régiókat illeti a legtöbb levélszemét Ázsiából kerül ki, ami a spamek közel felét jelenti globálisan. A második helyre Észak- és Dél-Amerika került, előbbi 27 százalékos aránnyal, míg utóbbi 7,34 százalékkal. Nyugat-Európa átvette a negyedik helyet Kelet-Európától, és 6,86 százalékkal felzárkózott Dél-Amerika mögé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.