BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negyedik generációs szárnyalás a piacon

A negyedik generációs mobilszolgáltatás adhat újabb lökést a mobil kommunikációs eszközök piacának, ám a 2012-es növekedés is igen jelentős lehet – vélik az IDC szakértői

Az egy esztendővel korábbihoz képest jelentősen lassulhat, de a kedvezőtlen gazdasági helyzethez ellenére így is minden bizonnyal igen dinamikus lesz a mobil kommunikációs eszközök globális piacának bővülése 2012-ben – derül ki az IDC közelmúltban kiadott jelentéséből. A hagyományos vezeték nélküli eszközök - így például a routerek - mellett ma már az okostelefonokat és a táblagépeket is magába foglaló szegmens forgalma a piackutató előrejelzése szerint az idén elérheti a 376 milliárd dollárt, ami 13 százalékos gyarapodást jelent az előző évhez képest. Tavaly az eladások elsősorban épp az szegmens legújabb termékeinek köszönhetően még 29 százalékkal nőttek.

Az IDC prognózisa alapján a növekedés a közeljövőben már nem lassul tovább, s a mobil kommunikációs eszközök piaca a következő években is kétszámjegyű bővülést mutathat. Jövőre a cég szakértői szerint már 444 milliárd dollár értékben adhatnak el ilyen készülékeket, a következő négy esztendőben pedig évente átlagosan 11 százalékkal emelkedhet az értékesítés, ami 2016-ra 570 milliárd dollár feletti forgalmat jelentene.

A piac motorja a következő években minden bizonnyal a negyedik generációs (LTE) mobilinternet-szolgáltatáshoz kapcsolódó fejlesztések, illetve a LTE technológia elterjedését követően, a 4G-képes készülékek gyors térhódítása lehet. Az IHS iSuppli piackutató szerint a mobilcégek tavaly 42,5 milliárd dollárt költöttek vezeték nélküli infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges eszközök beszerzésére, ami 9 százalékos bővülést jelent 2010-hez képest, s a társaság szerint az ágazatban ténykedő vállalatok 2015-ig minden esztendőben többet fordítanak majd ilyen célra, mint az előzőben. Ráadásul, míg az elmúlt évben a harmadik generációs projektek domináltak, 2013-ban már a 4G-s hálózatok kiépítésére költhetik a legtöbbet a vállalatok.

A lefedettség emelkedésével pedig minden bizonnyal dinamikusan nő a majd a jövőben a negyedik generációs mobilszolgáltatásra előfizetők száma is. A legtöbb előrejelzés a következő évekre három számjegyű bővülést jósol: a tavalyi 16,9 millió után az idén 73,3 millió előfizető lehet világszerte.

Itthon még várnak a szolgáltatók

Magyarországon egyelőre csak korlátozottan nyújtanak negyedik generációs szolgáltatást a mobilcégek. A Magyar Telekom Budapesten ugyan elérhetővé tette már az LTE technológiát, az ország más területein azonban még nem biztosítja a 4G-t, a versenytársak pedig még kivárnak. Diego Massidda, a Vodafone vezérigazgatója például korábban elmondta: a cég felújított hálózatának ugyan minden eleme alkalmas az LTE-szolgáltatásra is, ennek megindításával azonban a társaság kivár addig, amíg valós fogyasztói igény nem jelentkezik.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.