BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A cégek kapcsolati hálóval keresnek informatikai szakértőt

Trend A hazai vállalkozások mintegy fele még saját rendszergazdát alkalmaz az it-feladatok felügyeletére

A Magyarországon működő vállalkozások közel egyharmada már csak külső céget alkalmaz rendszergazdai feladatokra, velük szemben alapvető elvárás a gyorsaság és az állandó elérhetőség. Egyebek mellett ezt derítette ki az Alphasonic Kft. száz hazai cég körében végzett felmérése. A vállalatok mintegy fele viszont még mindig saját rendszergazdát foglalkoztat informatikai rendszerének az üzemeltetésére, míg 18 százalékuk külső és belső rendszergazdát egyaránt alkalmaz.

A szakértelem alapvető elvárás, hiszen a legtöbben a cégen belüli tudáshiány miatt fordulnak külsősökhöz. Az ügyfelek és a törvényi szabályozás következtében is egyre fontosabb adatbiztonság miatt a megbízók fokozott figyelmet várnak el a külső szolgáltatóktól is, ha azok érzékeny adatok közelébe kerülnek, elvárás a teljes titoktartás.

A nagy kapcsolati hálóval rendelkező rendszergazdai vállalkozásoknak van a legtöbb esélyük a megbízásokra, a megkérdezett cégek közel kétharmada főként személyes kapcsolatok, ajánlások útján keres külső rendszergazdát. A válaszadók negyede használja ilyen célra az internetet, főként a Google keresőt, míg alig 10 százalékuk ad fel ezzel kapcsolatos álláshirdetést.

Ha egy adott cégnek még nincs elegendő referenciája, a neten való megjelenés is jó lehetőségeket teremt. A külsőzés további növekedés előtt áll, a megbízók által felhozott leggyakoribb indokok között szerepel, hogy a saját alkalmazottak nem rendelkeznek kellő informatikai ismeretekkel, és nem is éri meg egy teljes, 8 órás munkahelyet e célra fenntartani, vagy nincs olyan sok informatikai probléma, ami ezt kitöltené. Ahol pedig van, azok közül sok helyen csak a kisebb, mindennapi problémákat oldják meg belső munkatárssal, a speciálisabb szakértelmet igénylő munkákra már külsős informatikai szakembereket alkalmaznak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.