BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tőzsdén kívül alakulhat át a Dell

Bár hivatalos megerősítés továbbra sem érkezett, egyre több jel utal arra, hogy kivonul a tőzsdéről a világ harmadik legnagyobb személyi számítógép-gyártójának számító Dell. David Spruyt, a vállalat Kelet-Közép-Európáért felelős értékesítési vezetője tegnap a társaság budapesti sajtótájékoztatóján nem kommentálta az amerikai szaksajtóban a hét elején felröppent híreket, előadásában azonban hosszan beszélt arról, hogy a társaság egy igen komoly átalakulási folyamat közepén áll. Az értékesítési vezető kiemelte: a piac úgy ítéli meg, hogy a Dell bajban van, valójában erről szó sincs, a társaság egyszerűen újragondolja és átszabja működését. David Spruyt szerint az irány tudatos, jól végiggondolt, amit jól jelez a vállalat igen szisztematikus akvizíciós politikája is.

Az, hogy a Dell kommunikációjában ilyen hangsúlyosan megjelenik az átalakulás, illetve ennek rövidtávú negatív hatásai egyértelműen arra utal, hogy a cég valóban a magánszférába tart, ahol egyszerűbben, komolyabb károk nélkül le lehet vezényelni egy ilyen váltást, hogy aztán a cég néhány évvel később megerősödve térjen vissza a tőzsdére.

Időközben szakértők már azt is sejteni vélik, hogy a két vevőjelölt kockázati tőkebefektető társaság, a TPG Capital és a Silver Lake mennyiért vásárolhatja meg a csoportot. A legfrissebb hírek részvényenként 13-14 dolláros vételárról szólnak, ami 20-30 százalékkal magasabb a papírok január 11-ei (tehát a hírek megjelenése előtti) záróáránál.

A Dell – a régiós cégvezetés tegnapi beszámolja szerint – egyébként elégedett a vállalat a 2012-es hazai teljesítményével. Dienes-Oehm Tivadar sales menedzser lapunk kérdésére elmondta: a társaság magyarországi forgalma tavaly 5-10 százalékkal haladta meg az egy esztendővel korábbit. Különösen jól teljesített a Dell a kormányzati szektorban, amelynek tavaly 600 millió forint értékben szállítottak asztali gépeket, notebookokat és monitorokat, ez pedig nagyjából duplája a 2011-esnek.

Hagyományos piacai közül egyébként a PC-szegmensben nem ment túl jól a Dellnek, legalábbis a bemutatott 2012 harmadik negyedéves adatok messze elmaradtak az egy évvel korábbitól. Az asztali gépek esetében ugyan kissé erősíteni tudta pozícióit a cég a laptopok forgalma azonban a piaci átlagot is meghaladó mértékben esett mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben. Ez egyébként megerősítheti azokat a pletykákat, amely szerint a tegnap is oly sokat emlegetett átalakulás során a Dell akár végleg búcsút inthet a személyi számítógép-ágazatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.