BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bíznak az FB-ben

Mobil- és videóreklámokkal, illetve zeneletöltéssel növelheti bevételeit a jövőben a világ legnagyobb közösségi oldala

Folyamatosan új bevételi források után kutat a Facebook (FB), amelynek eddigi tőzsdei pályafutását jórészt a növekedés lassulásával kapcsolatos félelmek, s ennek megfelelően a részvényárfolyam zuhanása, majd az aggodalmak enyhülésével enyhe korrekciója határozta meg. A Bloomberg hosszú elemzésben foglalkozott a világ legnagyobb közösségi oldalát működtető cég lehetőségeivel, s az írás végkövetkeztetése szerint a Facebook kilátásai kedvezőek, akad azonban jó néhány lefelé mutató kockázat is.

A szakértők többsége például úgy kalkulál, hogy a vállalat forgalmának növekedése 2013-ban tovább lassul. Míg 2011-ben az árbevétel 88 százalékkal emelkedett, tavaly már „csak” 35-tel, az idén pedig ennél is kisebb mértékű, 30 százalékos gyarapodás és ennek eredményeként 6,53 milliárd dolláros forgalom várható. További fenyegetés, hogy a cég ellen több fejlett piacon is vizsgálat indult a sokak szerint elégtelen kalózkodás elleni védelem miatt, illetve nem nyugtatta meg a befektetőket Mark Zuckerberg azon kijelentése sem, amely szerint a Facebookot továbbra is sokkal inkább társadalmi mozgalomnak tekinti, mint üzletnek.

Fontos ugyanakkor látni, hogy a közösségi oldal számára több szegmensben is jelentős növekedési potenciál mutatkozik. A cég tavaly – a 2011-es zéróról – 340 millió dollár környékére növelte mobil reklámokból származó bevételét, az előrejelzések szerint pedig 2014-ben már ezen a területen a globális piac bő tizedét ellenőrizheti, ami 1,2 milliárdos forgalmat jelentene. Emellett szakértők úgy vélik, hogy a társaságnak a jövőben jelentős bevétele származhat a videóreklámokból, s idővel megkezdheti a digitális zeneértékesítést is. Előbbi piac a Bloomberg szerint jelentős növekedéssel kecsegtet: míg tavaly 2,93 milliárd dollárt fordítottak ilyen jellegű hirdetésekre a cégek világszerte, 2016-ra a forgalom elérheti a 8 milliárdot.

Egy szintén napokban közzétett elemzés szerint ráadásul a Facebook piacvezető pozíciója megkérdőjelezhetetlennek tűnik. A társaság a vizsgálatba bevont 137 országból 127-ben a legnagyobb szereplőnek számít, s a felhasználók számának gyarapodását a jövőben is biztosíthatja, hogy az oldalt Ázsiában jelenleg csak 278, Afrikában pedig alig 52 millióan használják, ráadásul a Facebook sem Kínában, sem Oroszországban nincs a legnagyobb közösségi oldalak között.

A szakértők látszólag bíznak a társaságban, amit jól mutat, hogy az elemzők többsége vételre ajánlja a papírt, és a legpesszimistábbak is úgy számolnak, hogy a részvények jegyzése a jelenlegi 28 dollárról éven belül 30 dollárra emelkedhet, akadnak azonban olyanok is, akik 38 dolláros célárat adtak meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.