BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felvásárolhatják a Dellt

Az elmúlt fél évtized legnagyobb akvizíciójára kerülhet sor hamarosan a tech-szektorban, ha igazak a pletykák a Dell tervezett felvásárlásáról. A társaság 25 év után búcsúzhat a tőzsdétől

Hatalmas ugrással reagált a Dell részvényárfolyama arra a piaci pletykára, amely szerint a világ egyik legnagyobb PC-gyártójának számító vállalatot megvásárolná egy, vagy több kockázati-tőke társaság. A Dell papírok jegyzése a hétfői kereskedésben bő 13 százalékkal hathónapos csúcs közelébe emelkedett, amit zárás után további bő négy százalékkal fejelt meg, ilyen mértékű napon belüli erősödést pedig évek óta nem láthattak a tulajdonosok.

Az akvizíció lehetőségéről először belső forrásokra hivatkozva a Bloomberg számolt be, amely szerint a Dell vezetése, illetve Michael Dell, aki a személyi-számítógép gyártó alapítója, legnagyobb tulajdonosa és vezérigazgatója egy személyben a TPG Capital és a Silver Lake társaságokkal folytat tárgyalásokat a cég eladásról. Bár a vállalatnál a hírügynökség értesüléseit hivatalosan nem kommentálták, a pletykát később több lapnak is megerősítették a Dellhez közel álló források.

A The Wall Street Journal például arról írt, hogy a tárgyalások – amelyeken nem mellesleg a JP Morgan képviselői is részt vesznek – már hét-három hónapja zajlanak, s felek akár hat héten belül egyezségre juthatnak. Az akvizícióban ráadásul korántsem biztos, hogy kizárólag a Bloomberg által megnevezett két tőkebefektető jelenik majd meg: egyes információk alapján úgy fest más nyugdíjalapok is érdeklődnek a tranzakció iránt, s lehet, hogy a menedzsment is részt vesz a tranzakcióban.

A Dell felvásárlása és ezzel 25 éves tőzsdei pályafutásának (ideiglenes) lezárása szakértők szerint egyébként nem lenne komoly meglepetés. A cég börzéről történő kivezetése ugyanis már két évvel ezelőtt felmerült, akkor Michael Dell tett erre vonatkozó megjegyzést egy konferencián. Azóta pedig a vállalat piaci helyzete tovább romlott, ami tovább erősítheti a tőzsdén kívüli működés iránti igényt. A cég tavaly – az IDC adatai szerint – mindössze 38,7 millió személyi számítógépen adott túl, ez nyolcadával marad el az egy esztendővel korábbitól, így a társaság globális piaci részesedése sokéves mélypontra zuhant. A Dell jelenleg a globális PC-piac 11 százalékát ellenőrzi, amivel a harmadik legnagyobb szereplő, miközben hét éve 18 százalék fölötti részesedéssel még világelső volt.

Mindennek fényében nem meglepő, hogy a vállalat új területek irányába fordult. Dienes-Oehm Tivadar a Dell Magyarország sales managere lapunknak korábban jelezte: mivel a társaság hagyományos üzletágai, mint a PC, vagy a szerverértékesítés, hosszabb távon nem kecsegtetnek már jelentős mértékű növekedési potenciállal, ezért a Dell az elmúlt években több felvásárlást hajtott végre annak érdekében, hogy például új adatközpont-megoldásokkal és szolgáltatásokkal szélesítse portfólióját. Szakértők szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a Dell végleg búcsút int a személyi számítógép ágazatnak.

Nem kommentálták a híreket

Híreszteléseket és spekulációkat nem kommentál a Dell – ezt a választ kapta lapunk a felvásárlásról szóló hírek kapcsán feltett kérdéseire a társaságtól. Mindenesetre a PC-gyártó magyarországi érdekeltsége – amely 2011-ben közel 110 ezer személyi számítógépet értékesített hazánkban, negyedével többet, mint egy évvel korábban – tavalyi teljesítményéről a napokban ad számot.

Tavalyelőtt a jelentős bővülésnek köszönhetően itthon a laptop-szegmensben 20,4 százalékos részesedéssel piacvezetővé vált a Dell, míg az asztali gépeknél 18,2 százalékot hasított ki a piacból.

Tavalyelőtt a jelentős bővülésnek köszönhetően itthon a laptop-szegmensben 20,4 százalékos részesedéssel piacvezetővé vált a Dell, míg az asztali gépeknél 18,2 százalékot hasított ki a piacból.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.